Signerat #18/2017

Spermier saknar hjärna

Jona Elings Knutsson, läkare. Foto: Arbetaren

Spermier är inga ”grabbar” och synen på livet som sprunget ur tävlan är helt fel. Allt mänskligt liv upp­står ur samarbete. Så vägra tävla, stå till­sammans mot manssamhället.

Någon uppfann föreställningen om spermien som en tävlingsfokuserad hane. Var det pedofilanklagade Woody Allen? Abortmotståndaren och fotografen Lennart Nilsson? Vem ska vi beskylla för att konkurrens anses naturligt och samarbete som något jobbigt och skumt?

Spermier tävlar inte om att komma först till ägget. Du är ingen vinnare. Spermier saknar hjärna och därmed vinnarinstinkt. De har en svans att vifta med, men saknar förmågan att svänga. Egentligen inte mer imponerande än en genomsnittslig spermiebärare en löningshelg fem i tre. Dessutom är det inte den spermie som kommer först till ägget som får befrukta det, det krävs ett helt gäng för att lösa upp äggets skyddande hölje.

Har du hört en man referera till sin säd som ”grabbarna”? Spermier bär antingen ett X som könskromosom, och har förmågan att alstra ett flickfoster, eller ett Y, vilket tillsammans med äggets X kan bli ett pojkfoster. Spermier är alltså inte ”grabbar” utan både ”brudar och grabbar”. Eller ”henor” för den delen. Den som vill påstå att män är mer tävlingsinriktade än kvinnor och använder spermiernas tävlan som argument gör alltså bort sig.

Den som på riktigt tror att våra personligheter präglas av vårt förflutna på könscellstadiet borde omedelbart verka för ett matriarkat.

Ägget är den enda cell i människokroppen som är synlig utan mikroskop. Det är lätt den mest imponerande cellen vi har. Okej, storleken har kanske ingen betydelse, men… Ägget behöver inte vifta med någon svans. Den bärs i stället fram i äggledaren genom att dess insida har små, små hår som viftar mot livmodern. Det majestätiska ägget har alltid X i sin arvsmassa. Den som på riktigt tror att våra personligheter präglas av vårt förflutna på könscellstadiet borde omedelbart verka för ett matriarkat.

Synen på livet som sprunget ur tävlan är alltså helt fel. Tvärt-om kan mänskligt liv omöjligt uppstå utan samarbete. I samhället är konkurrens ingjutet i grundfundament. Tävla om betyg, en plats i fotbollslaget, ett ligg med den snyggaste killen, den mest heminredningstidningslika bostaden, den enda heltidstjänsten, den fastaste rumpan, flest lästa givande böcker, de soligaste sandigaste tårna på semesterbilderna.

Kvinnor tävlar dubbelt. Män tävlar om positioner i samhället. Det gör kvinnor med, men ägnar sig också åt att tävla om män och om sociala positioner. Några av oss tävlar om vem som har det värst. Vi kvinnor tävlar ständigt mot varandra trots att vi behöver samarbeta för att störta manssamhället.

Vi kvinnor tävlar ständigt mot varandra trots att vi behöver samarbeta för att störta manssamhället.

Liksom det är oärligt att påstå att ditt liv började med en grabbig spermies seger är det oärligt att låtsas som att allt är bra. Kom igen! Brödet är inte alltid nybakat. Din partner är helt dum i huvudet ibland. Och du känner dig ofta rätt ensam.

Ett dagligt motstånd mot skitsystemet kan helt enkelt vara att slita av nummerlappen från bröstet, lämna walk over, abdikera, kliva av scenen. Vägra tävla.

Stå bredvid, stå nära. Ta ett steg tillsammans. Och ett till. Det krävs många kvinnor för att lösa upp orättvisornas och exploateringens skyddande hölje.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga