Inrikes #18/2017

Kvinnor – gruppen med de otryggaste jobben

Kvinnor är överrepresenterade bland de osäkert anställda. Osäkraste branschen i Sverige är fortfarande hotell- och restaurangbranschen, detaljhandeln och hemtjänsten. Bemanningsanställda och städare tillhör också de som har högst andel tidsbegränsade anställningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Närmare en miljon anställda har en anställning med slutdatum och var fjärde arbetar bara deltid. Arbetarna har flest osäkra anställningar och osäkrast av dem alla är kvinnorna. LO riktar sin udd mot anställningsformen ”allmän visstid”.

Unga arbetarkvinnor är de som har högst andel otrygga jobb i Sverige. Av Sveriges totalt 4,2 miljoner anställda har över en halv miljon tidsbegränsade anställningar. Av dessa har, enligt en nyligen publicerad LO-rapport, en kvarts miljon så osäkra förhållanden att de inte vet om pengarna ska räcka till hyran.

– Vi har 250 000 personer som är dagavlönade i Sverige och det är ta mig fan åt helvete. Det går inte att säga att det är okej. Det blir sämre och sämre och det drabbar alltid kvinnor i tjänstesektorn. Att inte veta hur man ska försörja sig innebär ett fruktansvärt lidande, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, till Arbetaren.

Sedan 1990-talet har antalet tidsbegränsade anställningar ökat gradvis och skillnaden följer tydligt klassmönstret. Bland arbetare är i dag 21 procent anställda med slutdatum, medan endast 12 procent är det bland tjänstemännen. Men även bland arbetarna är kvinnorna överrepresenterade i osäkerheten. Var fjärde kvinna har en tidsbegränsad anställning.

– Det är helt oacceptabelt att vi ska ha en arbetsmarknad som är så tudelad. Det är inte bara ett fackligt problem utan ett trovärdighetsproblem för arbetsgivarna att de inte tar sitt ansvar i det här läget, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF.

Tittar man ur genus- och klassperspektiv ser man snart att bland arbetarna har de otrygga anställningarna ökat, inte bara till vikariat och visstidsanställningar. Nu är det timanställningar och behovsanställningar och dag för dag.
Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare

Men kvinnorna är också överrepresenterade bland de som inte är anställda på heltid. Medan omkring 25 procent, en miljon, av Sveriges anställda har deltidsanställning, är kvinnorna även här fortfarande i topp med 37 procent. Tittar man på arbetaryrkena är mer än varannan kvinna deltidsanställd.

Men här har det skett en förändring. Antalet deltidsanställningar har gått ned aningens under de senaste tio åren, men förändringen har enbart varit positiv för tjänstemännen. Bland arbetarna är var tredje anställd på deltid, den minskning av kvinnornas andel har helt enkelt bara flyttats till männen.

– Tittar man ur genus- och klassperspektiv ser man snart att bland arbetarna har de otrygga anställningarna ökat, inte bara till vikariat och visstidsanställningar. Nu är det timanställningar och behovsanställningar och dag för dag, säger Torbjörn Johansson.

Huvudregeln har blivit tidsbegränsat snarare än undantag och då har vi ett stort problem.
Malin Ackholt, förbundsordförande för HRF

Men det finns också tydliga skillnader mellan olika arbetaryrken. Exempelvis byggbranschen har fortfarande flest långvariga anställningar på heltid. Men osäkrast i Sverige är fortfarande hotell- och restaurangbranschen, detaljhandeln och hemtjänsten. Bemanningsanställda och städare tillhör också de som har högst andel tidsbegränsade anställningar.

– Vi är starkt kritiska till att man valde att föra in den fria rätten för arbetsgivarna att anställa tidsbegränsat i form av allmän visstid. Vi har sett en dramatisk ökning av de anställningarna i våra branscher. Huvudregeln har blivit tidsbegränsat snarare än undantag och då har vi ett stort problem, säger Malin Ackholt.

Just nu pågår avtalsförhandlingar inom hotell- och restaurangbranschen och enligt förbundsordföranden är ”allmän visstid” en fråga som ligger på bordet. I likhet med Handels och Kommunal är avskaffandet av anställningsformen en stridsfråga. HRF ser helst en kollektivavtalsreglerad lösning, men hittills har arbetsköparna konsekvent vägrat diskutera frågan, säger hon.

– När man har en motpart som inte ens vill diskutera är den vägen svår. Är de inte villiga att förhandla då kan vi gå vidare till lagstiftarna.

Torbjörn Johansson är enig med henne om att anställningsformen ”allmän visstid” helt enkelt måste bort.

– Vi måste reglera bort den, man kan inte behandla folk på det här sättet. Det är inte värdigt en nation 2017 som anser sig vara modern och rättvis, jämställd och demokratiskt. Det här är bara skitanställningar, säger han.

Men som Torbjörn Johansson ser det är avtalsvägen den enda möjligheten med dagens parlamentariska läge där Sverigedemokraternas röst tenderar att bli avgörande.

– Man kan alltid skrika på lagstiftning, men med ett direkt arbetstagarfientligt SD så kommer det inte bli någon ändring. Vi måste lösa det kollektivavtalsvägen som situationen är nu.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga