Inrikes #18/2017

”I det civila hade straffet varit annorlunda”

Vid rengöringen av en kalkugn i Nordkalks regi i Luleå i november 2011 steg trycket i ugnen och ett moln av het frätande kalk vällde ut över Gustaf Seppelin Solli och hans fyra arbetskamrater. En 23-årig man avled. I veckan fälldes företaget. Foto: Simon Eliasson/TT (vänster) och Petra Älvstrand/TT (höger).

I onsdags fälldes Nordkalk för arbetsplatsolyckan i Luleå för fem år sedan som bland annat kostade en arbetare livet. En bekräftelse på fackets kritik, och samtidigt en alldeles för låg straffnivå, lyder några av reaktionerna från fackligt och vänsterpolitiskt håll.

Luleå tingsrätt har fällt företaget Nordkalk för grovt arbetsmiljöbrott i samband med den olycka som skedde 2011. Johan Löfroth dog i samband med olyckan, då han träffades av frätande kalk och ånga. Gustaf Seppelin Solli fick allvarliga skador som han fortfarande vårdas för.

Anders Ferbe, ordförande för IF Metall.
Anders Ferbe, ordförande för IF Metall. Foto: Jessica Gow/TT

– Domen bekräftar det vi sagt i fem år. Man kan inte delegera arbetsmiljöansvar till underleverantörer, säger Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall.

Nordkalk åläggs en företagsbot på 3 miljoner kronor och den dåvarande platschefen, som fått en villkorlig dom för grovt arbetsmiljöbrott, straffas med 200 dagsböter.

– Känns sådär. För mesigt. Inte ens en smäll på fingrarna. Lite som när morsan hotade en när man var liten ”gör inte om det, för då kan det hända grejer…”. Men bra att det var en fällande dom, säger Gustaf Seppelin Solli till Dagens Arbete.

Känns sådär. För mesigt. Inte ens en smäll på fingrarna.
Gustaf Seppelin Solli, skadad i Nordkalkolyckan, till Dagens Arbete

IF Metalls Anders Ferbe håller med om att straffskalan för arbetsmiljöbrott är för låg.

– Om man hade dömts för vållande av annans död och allvarlig kroppsskada i det civila hade straffskalan varit annorlunda. Det är besvärande att man döms så pass lätt, säger han till Arbetaren.

Ali Esbati, Vänsterpartiet.
Ali Esbati, Vänsterpartiet. Foto: Denny Lorentzen

Rättsväsendet saknar kompetens för den här typen av fall, tycker Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati. Han menar att lagstiftningen måste tydliggöra ansvarsförhållandena i sammanhang där underentreprenörer används.

– Helst skulle jag vilja ta bort bemanningsföretag som sådana, men till att börja med behöver deras roll på arbetsmarknaden begränsas, säger han till Arbetaren.

Enligt Anders Ferbe tydliggör domen att huvudarbetsgivaren är den som har ytterst ansvar, trots bemanningsanställda.

De flesta arbetsmiljöfall hamnar inte i rättssal, utan glöms ofta bort, säger han. Gustaf Seppelin Sollis föreläsningar och samtal med media under de fem år som gått sedan olyckan skedde har bidragit till att fallet blivit känt, tror han.

– Han har blivit ett bekant ansikte. Man får inte underskatta hans och flera andras insatser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga