Inrikes #18/2017

”Flexpensionsavtalet är skräp och utförsäljning”

Parternas pressmeddelande till vänster. Kurt Junesjö till höger. Montage: Arbetaren

Flexpensionsavtalet är klart, men trots stora eftergifter är facket nöjda. Men arbetsrättsexperten Kurt Junesjö kallar avtalet kort och gott för ”skräp”, Unionen för ”mjuka i ryggen” och frågar sig vad de egentligen ”har i huvudet”.

Deltidspensionsavtalet mellan å ena sidan Unionen och Sveriges Ingenjörer och å andra sidan Almega är nu klart. Förhandlingarna har skett under fredsplikt och utan möjlighet till facklig påtryckning, i stället har pensionen fått bytas mot förändringar till arbetsköparnas fördel.

Under den långdragna processen har den tidigare förbundsjuristen på LO/TCO-rättsskydd, Kurt Junesjö, varnat för att förhandling utan konfliktmöjlighet är till arbetsköparnas fördel. Med facit i hand ger han sig själv rätt.

– Det är skräp, säger han.

Enligt Kurt Junesjö hade Unionen kunna få ”vad fan som helst” om de använt den styrka de har som Sveriges medlemsrikaste fackförbund och strejkat i 14 dagar. I stället valde de byteshandel, eller ”utförsäljning” som han kallar det.

– Unionen är mjuka i ryggen. Det här är en korrumpering av förhandlingsrätten när man sitter och säljer rättigheter som fackliga ombudsmän och medlemmar uppnått under 100 år mot pengar. Man säljer och säljer tills man sålt slut och sedan börjar man knapra in på lagen, som nu, säger han.

Den nya anställningsformen ”avtalad visstid” som kan gälla i sju dagar, eller mindre om den anställde går med på det, kallar han ”en riktig skitanställning”.

– Det är rena daglönesystemet. Nu inför man alltså samma villkor som gäller för kommunalt extraanställda som måste sitta vid telefonen för att få jobb och kan ropas in med en timmes varsel och jobba i sju dagar. Det är så dåligt så man undrar vad de har i huvudet.

Har man så dåliga avtal tycker jag att man borde förbättra dem, inte försämra dem. Vill man hindra stapling ska man kapa ned tvåårsregeln inte skapa treårsanställningar.
Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert och tidigare förbundsjurist på LO/TCO-rättsskydd

Inte heller upp till tio månaders provanställning eller möjlighet till visstidsanställning i upp till tre år innan de fastanställer imponerar. Unionens förhandlingschefs, Niklas Hjert, argument att det förhindrar stapling av två på varandra följande tvåårsanställningar avfärdas bryskt.

– Bullshit! Har man så dåliga avtal tycker jag att man borde förbättra dem, inte försämra dem. Vill man hindra stapling ska man kapa ned tvåårsregeln inte skapa treårsanställningar.

Enligt Almega har den nya överenskommelsen fört med sig att arbetsköparna nu fått svart på vitt att de vid nedskärningar kan få behålla personer de anser ”jobbar bra”. Till Arbetaren säger Niklas Hjert:

– Det är ju ingen förändring av regelverket. Det är en broschyr som beskriver hur regelverket ser ut. Det förändrar ingenting.

Kurt Junesjö köper det inte.

– Bullshit! Även innan kan facket säga ”dra åt helvete” vi går på turordning enligt lagen. Men det finns arbetsplatser inom branschen med svaga, eller ingen fackklubb alls. Nu öppnar man för att köra över sådana klubbar som inte säger ”dra åt helvete”. Man lämnar de svaga i sticket.

Till Arbetaren lovade Niklas Hjert i en tidigare artikel att tryggheten inte skulle tummas på. När Arbetaren frågar honom nu vidhåller han att parterna gjort anställningarna tryggare.

Men Kurt Junesjö ger lika lite för det svaret som han gjort för förhandlingschefens övriga förklaringar. Enligt honom har facken tagit steg i exakt motsatt riktning mot vad de borde göra när det gäller tidsbegränsade anställningar. Enligt honom är det just tryggheten de säljer.

– Tidsbegränsade anställningar tillhör de sämsta anställningsformerna som finns på den svenska arbetsmarknaden. Man utsätter arbetstagaren för oerhört osäkra villkor och försvagar dessutom facket. Är folk rädda för att inte få fortsätta hur ska de då agera fackligt?

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga