Inrikes #7/2017

Städare får skadestånd för företags rasist-sms

Johanna Nilsson, processförare, DO. Till höger ordagrant återgivna sms skickade från arbetsköparen till en arbetssökande. Bilden till höger är arrangerad av Arbetaren. Foto: DO/Arbetaren

Städföretagaren skickade ett tjugotal grovt rasistiska sms till en arbetsökande kvinna som tackade nej till ett jobb. Hon hotade därefter att anmäla kvinnan – men nu är det hon själv som får ersätta den arbetssökande med 30 000 kronor.

När en arbetssökande tackade nej till ett jobberbjudande flippade städföretagaren i Göteborg ur fullständigt och skickade en ström rasistiska sms.

Arbetaren har tidigare skrivit om hur fallet plockades upp av Diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde företagaren för diskriminering. Men fallet kom aldrig till domstol. I stället erkände Städföretagaren vad hon gjort och gick med på att betala ett skadestånd till den arbetssökande på 30 000 kronor.

– De medgav att de hade diskriminerat. Eftersom det då inte fanns någon tvist kvar var det en rimlig uppgörelse att komma överens så här, säger Johanna Nilsson, processförare på DO.

De medgav att de hade diskriminerat.
Johanna Nilsson, processförare, Diskrimineringsombudsmannen

Som Arbetaren tidigare skrivit skickade städföretagaren 21 sms på varandra i vilka hon kallade den arbetsökande för ”jävla invandrare” och skrev ”åk hem jävla blodsugare”. Därefter skrev hon att hon skulle anmäla den arbetssökande som fuskare till Arbetsförmedlingen.

Men i stället blev hon själv anmäld för trakasserierna och stämd på 40 000 kronor. Trots att slutsumman landade på 10 000 mindre än begärt anser Johanna Nilsson att det var värt det för anmälaren att slippa gå till rätten.

– Hon tyckte att det här var både jobbigt och ansträngande. Nu fick hon det medgivande hon var ute efter. Det var ett litet bolag och vi kände att vi kunde gå ned för att slippa en process. Det var också ett slutbelopp som anmälaren kände sig nöjd med, säger Johanna Nilsson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984