”Bolaget behandlar dem som livegna”

Om inte en lösning hittas inom de två närmaste dagarna hotar Idolfinalen stängas ned av Musikerförbundets strejk. Nu har flera tunga fackliga aktörer meddelat att de planerar sympativarsel, däribland 6F. Arbetaren har talat med Per Herrey, förbundsjurist i Musikerförbundet.

Inrikes
Flera tunga fackliga aktörer har meddelat att de planerar sympativarsel med Musikerförbundets strejk – som riskerar att sätta käppar i hjulet för Idolfinalen.
Skärmdump från TV4.se och montage: Arbetaren

Är du nervös?

– Jag är inte personligen nervös, det här är större än min person. Jag hoppas dock på att det kan bli något bra eftersom det kan ha stor påverkan inte bara på musikbranschen utan på hela arbetsmarknaden för unga.

Foto: Press
Per Herrey.
Foto: Press

Blir det någon Idolfinal som det ser ut i dag?

– Vet ej. Det får de närmaste dagarna utvisa.

Produktionsbolaget har i möten upplyst deltagarna om vilka konsekvenser en strejk kan få för dem som individer. Det medger bolagets representanter helt öppet. Hur ser ni på det?

– Det är olagligt. Det är en föreningsrättskränkning. Grundlagens rätt till strejk står över anställningsvillkor. Bolaget hävdar dock att de inte är anställda, men att det är publiken som avskedar dem när de blir utröstade.

Vad är de om de inte är anställda?

– Det undrar vi också. Bolaget ger dem lön, betalar arbetsgivaravgifter och behandlar dem som livegna. Under perioder styr de deras liv och tid helt. Vad skulle de vara om de inte är anställda?

Det är olagligt. Det är en föreningsrättskränkning.

Hur ser ni på stödet från 6F?

– Det betyder oerhört mycket. Det visar att man ser det som en principiellt väldigt viktig fråga. Att man ser att det här inte bara gäller musiker utan villkoren för unga i stort. Man kan inte bete sig hur som helst och ha vilka ursäkter som helst.

Bolagsrepresentanternas uttalanden tycks ju tyda på att de uppfattat sig som om de inte var en del av arbetsmarknaden.

Ja, det säger de till och med. De ser sig som undantagna den svenska modellen. De har inte fattat allvaret i det hela. Det har inte hänt förr, men hade lika gärna kunnat göra det under de senaste sju åren.