Artikel 1 av 3

Transport tar ställning mot hamnstrejk

I ett uttalande på sin hemsida tar Lars Lindgren, ordförande i Transport, avstånd från Hamnarbetarförbundets strejk i Göteborgs hamn. I samma uttalande skriver han att arbetsköparen följer svensk lag, något som väcker stor ilska hos Hamnarbetarförbundet.

Inrikes
Klockan 14 på tisdagen inleddes strejk i Göteborgs containerhamn och kommer pågå i första hand till fredag kväll.
Foto: Adam Ihse/TT

Denna artikel är ännu bara tillgänglig för prenumeranter. Logga in nedan eller registrera dig för att få direkt tillgång till hela artikeln.

Prenumeration på tidningen Arbetaren ger tillgång till webbtidningen som utkommer två gånger/vecka, med ett fylligt månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

Vill du betala (49 kr/månad) med hjälp av Autogiro så måste du fylla i detta formulär. Då tar det tyvärr några dagar innan du kan logga in på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.

Välj prenumeration


Välj betalsätt

Ångerrätt
Du har rätt att ångra/säga upp din beställda prenumeration. Meddelande om detta ska lämnas till [email protected] eller per brev Arbetaren Prenumerationsavdelningen, Box 6507, 113 83 Stockholm

Meddelandet skall innehålla följande information: 1) kundnummer 2) fakturanummer. Glöm inte att fylla i orsaken till returen på fakturans baksida. Du måste själv bekosta returporto. Retur får ej ske som postförskott eller efterkrav.

Reklamation & retur
Vi garanterar att tidningen du beställt är felfri vid leveransen. Skulle du få en defekt eller fellevererad tidning ska du kontakta kundtjänst så snart som möjligt, dock senast inom 7 dagar från det att du mottagit tidningen. Vi tar emot felanmälan och skickar en ny tidning. OBS! Innan du returnerar en defekt/fellevererad vara måste du kontakta kundtjänst för att få reklamationen godkänd.

Visa Card Icon Mastercard Card Icon

Inom kortbranschen finns ett omfattande säkerhetsregelverk om hantering av kortinformation framtaget, PCI. Regelverket gäller både säljföretaget men även för de underleverantörer som säljföretaget anlitar. Exempel på underleverantörer kan vara transaktionsinsamlare, kassasystemleverantör, mjukvaruleverantör, betalväxel, mm.

Vi ber därför säljföretaget meddela oss uppgift om samtliga leverantörer som säljföretaget anlitar eller kommer att anlita för hantering av korttransaktioner, oavsett vilken tjänst som utförs. Om säljföretaget själv eller om säljföretaget använder sig av en leverantör som inte uppfyller det vid var tid gällande säkerhetsregelverk kan säljföretaget utsätta sin affär för onödiga finansiella risker.

För information om fullständiga PCI regler, vänligen kontakta oss på Euroline.

För att du som redan befintlig prenumerant skall kunna logga in på Arbetaren.se behöver vi registrera dig med hjälp av ditt kundnummer och postkod. Ditt kundnummer hittar du på baksidan av tidningen du får hem eller på din senaste faktura.

Ni som behöver ytterligare handledning, ring 08-522 456 80 (måndagar kl 10–13) eller e-posta till [email protected]

Artikel 2 av 3

Transport: ”Vi skriver under på fredsplikt”

Att, som Transport, som fack uttala sig emot en pågående strejk är en ovanlig företeelse på svensk arbetsmarknad och väcker en rad frågor. Arbetaren har till slut fått tag i Peter Winsten, Transports ombudsman med ansvar för hamnavtalet. Men att få svar på frågorna visar sig svårt.

Inrikes
Transportordföranden Lars Lindgrens uttalande mot Hamnarbetarförbundets strejk och uttalade stöd för arbetsköparens version har väckt starka känslor.
Foto: Adam Ihse/TT

Transportordföranden Lars Lindgrens uttalande mot Hamnarbetarförbundets strejk och uttalade stöd för arbetsköparens version har väckt starka känslor.

Arbetaren har ursprungligen sökt Lars Lindgren själv för att be honom förklara uttalandet, men Transports förbundskontor meddelar att han gått på semester. I stället hänvisas våra frågor till Peter Winsten, ombudsman med ansvar för hamnavtalet.

Vad vill ni säga med uttalandet om Hamnarbetarförbundets konflikt?

– Vi har kollektivavtal och är bundna av fredsplikt. Vi vill också ha möjligheten att strejka. Vi har tecknat avtal sedan 1885 och det tänker vi fortsätta göra. Vi skriver under på fredsplikt för tjänstepensioner, löner och annat. Men har vi tecknat det måste vi sköta oss, säger Peter Winsten.

Foto: Transportarbetarförbundet
Peter Winsten.
Foto: Transportarbetarförbundet

Ska uttalandet tolkas som en uppmaning att inte ställa sig solidarisk?

– Det ska inte tolkas som en uppmaning. Jag kan inte uttala mig om vad Lasse skriver. Han talar om att ett fack har kollektivavtal och fredsplikt. Så har det varit sedan slutet av 1800-talet med Transport. Jag förstår inte vad som är problemet med det.

Är det inte en helig princip att inte ta ställning för arbetsköparen i en konflikt?

– Om du var i vår situation med ett annat fack som gör anspråk på kollektivavtalet. Vad hade du gjort? Jag anser att när vi tecknat avtal har vi skrivit på fredsplikt. Är man inte med och inte får fredsplikt då kan man ju inte ha samma rättigheter. Tycker du att det är fel?

Du tycker egentligen att vem som helst kan starta en fackförening och börja strejka?
Peter Winsten, ombudsman för Transport med ansvar för hamnavtalet

Det är inte min roll som journalist att ta sådan ställning.

– Om vi lägger på och så ringer jag upp dig, då då?

Nej, det blir svårt att separera min roll som journalist och privata åsikter.

– Om jag får vår tidning att ringa upp dig och ställa frågan?

Ska din tidning ringa upp en annan journalist och förhöra sig om deras privata åsikter?

– Du tycker egentligen att vem som helst kan starta en fackförening och börja strejka?

Det är fortfarande irrelevant vad jag tycker. Men är det inte så lagen säger?

– Jo, det stämmer. Men vi har kollektivavtal och får därmed rättigheter.

Hamnarbetarförbundet säger ju själva att de vill ha kollektivavtal.

– Jag har hållit på sedan 80-talet. Jag har träffat massa företrädare som sagt klart och tydligt att de inte vill ha fredsplikt.

Men uttalandet är väl ändå rätt ovanligt, att man i en konflikt går ut och tar ställning för ena parten?

– Jag tycker inte uttalandet är något speciellt. Det är en förklaring av vår ståndpunkt. Du och många andra letar grejer i texten som inte finns där.

Lars Lindgren skriver ju, efter att ha tagit avstånd från Hamnarbetarförbundets beskrivning av konflikten, att företaget följer svensk lag. Blir det inte i sammanhanget ett stöd för företagets syn?

– Vad vi menar är att när vi begär förhandling kommer de och när de vill något så kallar de oss.

Samtidigt verkar ju medlemmarna på arbetsplatsen inte intagit samma position. Ingen har arbetat under strejken.

– Det är inget jag känner till.

Det bekräftas av avdelningsordföranden på Arbetsplatsen i er egen tidning.

– Jag hör ju på dina frågor. Du är ju springpojke åt Hamnarbetarförbundet.

Jag har ingen koppling till Hamnarbetarförbundet.

– Du är ju inte neutral. Nu har jag inte tid att prata mer med dig.

Artikel 3 av 3

Stöd för strejk trots Transportuttalande

Trots Transportbasens avståndstagande har hamnarbetare över hela världen lämnat sitt stöd till Hamnarbetarförbundets strejk. Danska hamnfacket har i Århus vägrat hantera strejksmittat gods. Till och med Transports egna medlemmar i containerhamnen har respekterat strejken.

Inrikes
Transports egna medlemmar tycks inte ha följt ledningens linje om att fördöma Hamnarbetarförbundets strejk. Under strejktillfällena har ingen Transportmedlem arbetat i produktionen, något som bekräftats av Transports hamnavdelning 2 i Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT

Denna artikel är ännu bara tillgänglig för prenumeranter. Logga in nedan eller registrera dig för att få direkt tillgång till hela artikeln.

Prenumeration på tidningen Arbetaren ger tillgång till webbtidningen som utkommer två gånger/vecka, med ett fylligt månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

Vill du betala (49 kr/månad) med hjälp av Autogiro så måste du fylla i detta formulär. Då tar det tyvärr några dagar innan du kan logga in på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.

Välj prenumeration


Välj betalsätt

Ångerrätt
Du har rätt att ångra/säga upp din beställda prenumeration. Meddelande om detta ska lämnas till [email protected] eller per brev Arbetaren Prenumerationsavdelningen, Box 6507, 113 83 Stockholm

Meddelandet skall innehålla följande information: 1) kundnummer 2) fakturanummer. Glöm inte att fylla i orsaken till returen på fakturans baksida. Du måste själv bekosta returporto. Retur får ej ske som postförskott eller efterkrav.

Reklamation & retur
Vi garanterar att tidningen du beställt är felfri vid leveransen. Skulle du få en defekt eller fellevererad tidning ska du kontakta kundtjänst så snart som möjligt, dock senast inom 7 dagar från det att du mottagit tidningen. Vi tar emot felanmälan och skickar en ny tidning. OBS! Innan du returnerar en defekt/fellevererad vara måste du kontakta kundtjänst för att få reklamationen godkänd.

Visa Card Icon Mastercard Card Icon

Inom kortbranschen finns ett omfattande säkerhetsregelverk om hantering av kortinformation framtaget, PCI. Regelverket gäller både säljföretaget men även för de underleverantörer som säljföretaget anlitar. Exempel på underleverantörer kan vara transaktionsinsamlare, kassasystemleverantör, mjukvaruleverantör, betalväxel, mm.

Vi ber därför säljföretaget meddela oss uppgift om samtliga leverantörer som säljföretaget anlitar eller kommer att anlita för hantering av korttransaktioner, oavsett vilken tjänst som utförs. Om säljföretaget själv eller om säljföretaget använder sig av en leverantör som inte uppfyller det vid var tid gällande säkerhetsregelverk kan säljföretaget utsätta sin affär för onödiga finansiella risker.

För information om fullständiga PCI regler, vänligen kontakta oss på Euroline.

För att du som redan befintlig prenumerant skall kunna logga in på Arbetaren.se behöver vi registrera dig med hjälp av ditt kundnummer och postkod. Ditt kundnummer hittar du på baksidan av tidningen du får hem eller på din senaste faktura.

Ni som behöver ytterligare handledning, ring 08-522 456 80 (måndagar kl 10–13) eller e-posta till [email protected]