Dokumentärserie

Lång kamp i massornas tjänst

”Dokumentärserien gör inte bara historiska nedslag i starka och roliga dokumentära bilder utan kopplar dem genom en 150 år period av anarkistiska tankar och aktioner till vår egen samtids aktuella händelser”, skriver Josephine Askegård. Skärmdump från tv-serien: Arbetaren

UR Play och Kunskapskanalen sänder nu Tancrède Ramonets och Patrick Barberis Anarkismens historia (Ni Dieu, ni maître – une histoire de l’anarchisme) från 2014. [TV-SERIE] Anarkismens historia Av Tancrède Ramonet och Patrick Barbaris, 2014 Ligger uppe på UR Play till den 18 april 2017. Dokumentärserien gör inte bara historiska nedslag i starka och roliga dokumentära bilder […]

UR Play och Kunskapskanalen sänder nu Tancrède Ramonets och Patrick Barberis Anarkismens historia (Ni Dieu, ni maître – une histoire de l’anarchisme) från 2014.

[TV-SERIE] Anarkismens historia
Av Tancrède Ramonet och Patrick Barbaris, 2014
Ligger uppe på UR Play till den 18 april 2017.

Dokumentärserien gör inte bara historiska nedslag i starka och roliga dokumentära bilder utan kopplar dem genom en 150 år period av anarkistiska tankar och aktioner till vår egen samtids aktuella händelser.

Filmskaparnas utgångspunkt är något av en fråga: Hur har denna både antikapitalistiska och antistatskommunistiska filosofi och spretande rörelse kunnat överleva repression och intellektuella ifrågasättanden som så intensivt skjutits från alla håll? Regissören Tancrède Ramonet har en rad dokumentärer som berättar historiskt om strukturer och motstånd i det som kallades tredje världen bakom sig, och har tilldelats bland annat utmärkelsen bästa unga franska tv-producent 2006.

Att en fransman står bakom denna serie är stilenligt – den anarkistiska rörelsen startade i Frankrike under en hejdlöst framrusande industrialism där arbetarna blev en del av maskineriet som utnyttjades i verkstäder och fabriker. Den anarkistiska rörelsen är en del av många motrörelser under 1800-tal och är speciell med sin envetna maktkritik som är en del av själva filosofin.

Det är en spännande, stark och upplyftande historia – trots de många berättelserna om de offer som också gjorts.

Vi får förstås en grundlig historielektion med lärofäder som Bakunin, Malatesta och de andra med deras teorier, beskrivna av en rad historiker och samhällsvetare. Filmen gör nedslag i de länder – och de är många – där anarkismen och syndikalismen fått större eller mindre fäste – från Joe Hill till dagens Occupyrörelse med deltagare klädda i Guy Fawkesmasker.

Det är en spännande, stark och upplyftande historia – trots de många berättelserna om de offer som också gjorts av de många män och kvinnor som kämpat i anarkistisk anda och bidragit till att låta denna egentligen djupt humanistiska politiska filosofi som satt sådan skräck i de regerande klasserna leva vidare i ett och ett halvt århundrade – hittills.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
re[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga