Utrikes

Fredsbevarande styrka i Sydsudan får kritik

Ett FN-fordon passerar gående flyktingar på väg mot FN-lägret i Mala i Sydsudan. Enligt Civils nya rapport misslyckades FN med att skydda civila när strider blossade upp mellan den sydsudanesiska armén och oppositionsstyrkor. Foto: Ben Curtis/TT

FN:s fredsbevarande styrka har misslyckats med att skydda civila i det hårt krigsdrabbade landet Sydsudan. Detta enligt en rapport från organisationen Center for Civilians in Conflict, Civic.

FN-insatsen i Sydsudan, UNMISS, kunde inte effektivt hantera de våldsamma sammanstötningarna i Juba i år, visar den nya rapporten. UNMISS misslyckades med att skydda civila när strider blossade upp mellan armén och oppositionsstyrkor.

FN-styrkan UNMISS har varit ovillig att skydda civila eftersom soldaterna känt sig i underläge när de hamnat i strider och de har mött motstånd från regeringen, menar Matt Wells vid Civic.

Det uppges bland annat bero på att två kinesiska FN-soldater dog i brist på sjukvård efter att ha skadats i en granatexplosion i juli. Samtidigt övergav andra fredsbevarande soldater sina poster och ett flyktingläger lämnades öppet och obevakat.

– Brist på vård i sådana farliga situationer gör att de fredsbevarande soldaterna blir mindre villiga att ge sig ut och skydda civila, säger Matt Wells.

Brist på vård i sådana farliga situationer gör att de fredsbevarande soldaterna blir mindre villiga att ge sig ut och skydda civila.
Matt Wells, Civic

Omkring 37 000 internflyktingar bor i flyktingläger i Juba och cirka 5 000 civila flydde från ett flyktingläger in till FN-basen i samband med striderna i juli. FN-styrkan uppges ha använt tårgas mot civila.

Även om FN-styrkan fick information om en pågående attack i Juba i juli och order gavs var de fredsbevarande soldaterna ovilliga att ingripa. Omkring hundra soldater från Sydsudans nationella försvarsstyrka uppges ha våldtagit fem biståndsarbetare och misshandlat minst ett dussintal människor. En sydsudanesisk journalist uppges ha blivit mördad på grund av att han tillhörde folkgruppen nuer.

FN-styrkan uppges också ha varit ovillig att skydda viktiga lager eller att eskortera vattenbilar och ambulanser. Sydsudanesiska armén uppges ha plundrat gods till ett värde av 30 miljoner dollar, bland annat 4 500 ton livsmedel.

Civila har fortsatt att vara utsatta för hot utan att erbjudas ett effektivt skydd av FN- styrkan UNMISS även efter vapenvilan som trädde i kraft den 11 juli i år, enligt Civic.

”Även med tanke på den svåra situationen har UNMISS misslyckats med att utföra centrala delar i sitt uppdrag, inklusive att skydda civila i och utanför flyktingläger.”
Civic-rapporten

”Även med tanke på den svåra situationen har UNMISS misslyckats med att utföra centrala delar i sitt uppdrag, inklusive att skydda civila i och utanför flyktingläger”, står det i den nya rapporten.

Sydsudans regering uppges även ha förhindrat en förflyttning av styrkan. Dålig beredskapsplanering och otillräcklig utbildning innebär också att UNMISS var dåligt förberedda på att bemöta hoten mot civila, enligt Civic- rapporten.

Även i februari i år övergav fredsbevarande soldater sina poster och vägrade följa order, enligt en FN-utredning.

Civic uppmanar den sydsudanesiska regeringen att upphöra med att hindra FN-styrkans arbete och möjligheter till förflyttning och uppmanar UNMISS att utreda och rapportera om de dåliga resultaten av insatserna. Civic kräver också att ett vapenembargo införs. FN:s säkerhetsråd har hittills inte kunnat enas om att införa ett vapenembargo.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga