Artikel 1 av 2

Kraftig kritik mot halverad hiv-prevention

Regeringen föreslår en halvering av statsbidrag som går till hiv-prevention, men enligt Folkhälsmyndigheten och landstingspolitiker har förslaget lagts fram utan dialog med berörda parter.
– Detta ger en konstig signal, säger Håkan Jörnehed, vänsterpartistiskt landstingsråd i Stockholms läns landsting, till Arbetaren.

Inrikes
Folkhälsomyndigheten har redan tagit emot hiv-preventionsansökningar inför det kommande året, men kommer nu inte att kunna gå vidare med dem förrän närmare besked kommer från Socialdepartementet, säger avdelningschefen Anna Bessö.
Skärmdump: Arbetaren

I den budgetproposition som regeringen lade fram i veckan föreslogs en halvering av de anslag som går till hiv-preventivt arbete. Från att ha legat på 145 miljoner kronor ska nu endast 75 miljoner kronor delas ut i statsbidrag.

Det vi gör nu är att vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor.
Gabriel Wikström, folkhälsominister

– Det vi gör nu är att vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor. Samtidigt höjer staten de generella statsbidragen till landstingen med 2,8 miljarder från och med nästa år, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i en intervju med Sveriges Radios Ekot.

Men förslaget kom som en överraskning för både Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för fördelningen av de statliga anslagen, och för politiker inom Stockholms läns landsting.

”Socialdepartement har inte fört någon dialog med oss”, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Folkhälsomyndigheten

– Vi blev överraskade, Socialdepartement har inte fört någon dialog med oss, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Arbetaren.

Hon berättar att myndigheten redan tagit emot ansökningar inför det kommande året, men att man inte kommer kunna gå vidare med dem förrän mer information kommer från Socialdepartementet.

– Regleringsbrevet kommer ju först i december, så förhoppningsvis får vi information om hur fördelningen ska skötas innan dess. Det är angeläget eftersom det är viktigt att få ut medel tidigt på året och det tar tid att hantera fördelningen, säger Anna Bessö.

Rasmus Jonlund, ställföreträdande kanslichef för Liberalerna i Stockholms läns landsting, kallar förslaget ”en blixt från klar himmel”. Han menar att ansvaret för hiv-prevention ligger på nationell nivå och att landstinget redan satsar stora belopp på relaterade sjukvårdsinsatser, som exempelvis sprutbyten, beroendevård och infektionssjukvård.

”Det är lätt att säga att landstingen ska kompensera för de sänkta statsbidragen, men här i Stockholm, där hälften av landets hiv-positiva personer bor, innebär det en stor sänkning”, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed, V.
Foto: Erik Nordblad

Även Håkan Jörnehed, vänsterpartistiskt oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, är upprörd.

– Det är lätt att säga att landstingen ska kompensera för de sänkta statsbidragen, men här i Stockholm, där hälften av landets hiv-positiva personer bor, innebär det en stor sänkning, från 30 till tio miljoner kronor, säger han till Arbetaren.

Han tycker också att det borde skett en dialog med landstingen och att en eventuell minskning av statsbidragen istället hade kunnat ske stegvis. Han säger att han hoppas Gabriel Wikström ska titta igenom förslaget en gång till, tillsammans med dem det berör.

– Förslaget som det ser ut nu ger märkliga signaler från en rödgrön regering. Det handlar om så få pengar, men de är välbehövliga.

Artikel 2 av 2

”Vi kan inte planera det hiv-preventiva arbetet”

Regeringens förslag om att halvera statsbidragen för arbete med hiv-prevention har mött stark kritik i veckan. Bland frivilligorganisationer som jobbar med frågan har det skapat oro inför vad som ska hända framöver.
– Vi är i limbo och kan inte planera inför nästa år, säger Lena Nilsson Schönesson, ordförande för Riksförbundet Noaks ark, till Arbetaren.

Inrikes

Prenumerera

Detta material är låst. Påbörja en prenumeration eller logga in för att läsa hela artikeln.

Vill du ha autogiro fyller du dina uppgifter här.

588 kr

Arbetarhistoria & Arbetaren Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar. Dessutom får du Arbetarhistoria som utkommer med fyra nummer/år.

588 kr

Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

294 kr

Halvår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

147 kr

Tre månader (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

49 kr

En månad (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

10 kr

24 timmar

Denna prenumeration gäller i 24 timmar och ger dig tillgång till allt låst innehåll på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.