Artikel 1 av 2

Kraftig kritik mot halverad hiv-prevention

Regeringen föreslår en halvering av statsbidrag som går till hiv-prevention, men enligt Folkhälsmyndigheten och landstingspolitiker har förslaget lagts fram utan dialog med berörda parter.
– Detta ger en konstig signal, säger Håkan Jörnehed, vänsterpartistiskt landstingsråd i Stockholms läns landsting, till Arbetaren.

Inrikes
Folkhälsomyndigheten har redan tagit emot hiv-preventionsansökningar inför det kommande året, men kommer nu inte att kunna gå vidare med dem förrän närmare besked kommer från Socialdepartementet, säger avdelningschefen Anna Bessö.
Skärmdump: Arbetaren

I den budgetproposition som regeringen lade fram i veckan föreslogs en halvering av de anslag som går till hiv-preventivt arbete. Från att ha legat på 145 miljoner kronor ska nu endast 75 miljoner kronor delas ut i statsbidrag.

Det vi gör nu är att vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor.
Gabriel Wikström, folkhälsominister

– Det vi gör nu är att vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor. Samtidigt höjer staten de generella statsbidragen till landstingen med 2,8 miljarder från och med nästa år, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i en intervju med Sveriges Radios Ekot.

Men förslaget kom som en överraskning för både Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för fördelningen av de statliga anslagen, och för politiker inom Stockholms läns landsting.

Foto: Folkhälsomyndigheten
”Socialdepartement har inte fört någon dialog med oss”, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Folkhälsomyndigheten

– Vi blev överraskade, Socialdepartement har inte fört någon dialog med oss, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Arbetaren.

Hon berättar att myndigheten redan tagit emot ansökningar inför det kommande året, men att man inte kommer kunna gå vidare med dem förrän mer information kommer från Socialdepartementet.

– Regleringsbrevet kommer ju först i december, så förhoppningsvis får vi information om hur fördelningen ska skötas innan dess. Det är angeläget eftersom det är viktigt att få ut medel tidigt på året och det tar tid att hantera fördelningen, säger Anna Bessö.

Rasmus Jonlund, ställföreträdande kanslichef för Liberalerna i Stockholms läns landsting, kallar förslaget ”en blixt från klar himmel”. Han menar att ansvaret för hiv-prevention ligger på nationell nivå och att landstinget redan satsar stora belopp på relaterade sjukvårdsinsatser, som exempelvis sprutbyten, beroendevård och infektionssjukvård.

Foto: Erik Nordblad
”Det är lätt att säga att landstingen ska kompensera för de sänkta statsbidragen, men här i Stockholm, där hälften av landets hiv-positiva personer bor, innebär det en stor sänkning”, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed, V.
Foto: Erik Nordblad

Även Håkan Jörnehed, vänsterpartistiskt oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, är upprörd.

– Det är lätt att säga att landstingen ska kompensera för de sänkta statsbidragen, men här i Stockholm, där hälften av landets hiv-positiva personer bor, innebär det en stor sänkning, från 30 till tio miljoner kronor, säger han till Arbetaren.

Han tycker också att det borde skett en dialog med landstingen och att en eventuell minskning av statsbidragen istället hade kunnat ske stegvis. Han säger att han hoppas Gabriel Wikström ska titta igenom förslaget en gång till, tillsammans med dem det berör.

– Förslaget som det ser ut nu ger märkliga signaler från en rödgrön regering. Det handlar om så få pengar, men de är välbehövliga.

Artikel 2 av 2

”Vi kan inte planera det hiv-preventiva arbetet”

Regeringens förslag om att halvera statsbidragen för arbete med hiv-prevention har mött stark kritik i veckan. Bland frivilligorganisationer som jobbar med frågan har det skapat oro inför vad som ska hända framöver.
– Vi är i limbo och kan inte planera inför nästa år, säger Lena Nilsson Schönesson, ordförande för Riksförbundet Noaks ark, till Arbetaren.

Inrikes
Riksförbundet Noaks Ark – här under vandringen Walk for Life för världens hiv-smittade – har fått bromsa sin planering inför nästa år på grund av ovissheten om vad regeringens hiv-anslagsnedskärningar innebär.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Denna artikel är ännu bara tillgänglig för prenumeranter. Logga in nedan eller registrera dig för att få direkt tillgång till hela artikeln.

Prenumeration på tidningen Arbetaren ger tillgång till webbtidningen som utkommer två gånger/vecka, med ett fylligt månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

Vill du betala (49 kr/månad) med hjälp av Autogiro så måste du fylla i detta formulär. Då tar det tyvärr några dagar innan du kan logga in på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.

Välj prenumeration


Välj betalsätt

Ångerrätt
Du har rätt att ångra/säga upp din beställda prenumeration. Meddelande om detta ska lämnas till [email protected]n.se eller per brev Arbetaren Prenumerationsavdelningen, Box 6507, 113 83 Stockholm

Meddelandet skall innehålla följande information: 1) kundnummer 2) fakturanummer. Glöm inte att fylla i orsaken till returen på fakturans baksida. Du måste själv bekosta returporto. Retur får ej ske som postförskott eller efterkrav.

Reklamation & retur
Vi garanterar att tidningen du beställt är felfri vid leveransen. Skulle du få en defekt eller fellevererad tidning ska du kontakta kundtjänst så snart som möjligt, dock senast inom 7 dagar från det att du mottagit tidningen. Vi tar emot felanmälan och skickar en ny tidning. OBS! Innan du returnerar en defekt/fellevererad vara måste du kontakta kundtjänst för att få reklamationen godkänd.

Visa Card Icon Mastercard Card Icon

Inom kortbranschen finns ett omfattande säkerhetsregelverk om hantering av kortinformation framtaget, PCI. Regelverket gäller både säljföretaget men även för de underleverantörer som säljföretaget anlitar. Exempel på underleverantörer kan vara transaktionsinsamlare, kassasystemleverantör, mjukvaruleverantör, betalväxel, mm.

Vi ber därför säljföretaget meddela oss uppgift om samtliga leverantörer som säljföretaget anlitar eller kommer att anlita för hantering av korttransaktioner, oavsett vilken tjänst som utförs. Om säljföretaget själv eller om säljföretaget använder sig av en leverantör som inte uppfyller det vid var tid gällande säkerhetsregelverk kan säljföretaget utsätta sin affär för onödiga finansiella risker.

För information om fullständiga PCI regler, vänligen kontakta oss på Euroline.

För att du som redan befintlig prenumerant skall kunna logga in på Arbetaren.se behöver vi registrera dig med hjälp av ditt kundnummer och postkod. Ditt kundnummer hittar du på baksidan av tidningen du får hem eller på din senaste faktura.

Ni som behöver ytterligare handledning, ring 08-522 456 80 (måndagar kl 10–13) eller e-posta till [email protected]