Inrikes

Kraftig kritik mot halverad hiv-prevention

Folkhälsomyndigheten har redan tagit emot hiv-preventionsansökningar inför det kommande året, men kommer nu inte att kunna gå vidare med dem förrän närmare besked kommer från Socialdepartementet, säger avdelningschefen Anna Bessö. Skärmdump: Arbetaren

Regeringen föreslår en halvering av statsbidrag som går till hiv-prevention, men enligt Folkhälsmyndigheten och landstingspolitiker har förslaget lagts fram utan dialog med berörda parter. – Detta ger en konstig signal, säger Håkan Jörnehed, vänsterpartistiskt landstingsråd i Stockholms läns landsting, till Arbetaren.

I den budgetproposition som regeringen lade fram i veckan föreslogs en halvering av de anslag som går till hiv-preventivt arbete. Från att ha legat på 145 miljoner kronor ska nu endast 75 miljoner kronor delas ut i statsbidrag.

Det vi gör nu är att vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor.
Gabriel Wikström, folkhälsominister

– Det vi gör nu är att vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor. Samtidigt höjer staten de generella statsbidragen till landstingen med 2,8 miljarder från och med nästa år, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i en intervju med Sveriges Radios Ekot.

Men förslaget kom som en överraskning för både Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för fördelningen av de statliga anslagen, och för politiker inom Stockholms läns landsting.

”Socialdepartement har inte fört någon dialog med oss”, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
”Socialdepartement har inte fört någon dialog med oss”, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten

– Vi blev överraskade, Socialdepartement har inte fört någon dialog med oss, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Arbetaren.

Hon berättar att myndigheten redan tagit emot ansökningar inför det kommande året, men att man inte kommer kunna gå vidare med dem förrän mer information kommer från Socialdepartementet.

– Regleringsbrevet kommer ju först i december, så förhoppningsvis får vi information om hur fördelningen ska skötas innan dess. Det är angeläget eftersom det är viktigt att få ut medel tidigt på året och det tar tid att hantera fördelningen, säger Anna Bessö.

Rasmus Jonlund, ställföreträdande kanslichef för Liberalerna i Stockholms läns landsting, kallar förslaget ”en blixt från klar himmel”. Han menar att ansvaret för hiv-prevention ligger på nationell nivå och att landstinget redan satsar stora belopp på relaterade sjukvårdsinsatser, som exempelvis sprutbyten, beroendevård och infektionssjukvård.

”Det är lätt att säga att landstingen ska kompensera för de sänkta statsbidragen, men här i Stockholm, där hälften av landets hiv-positiva personer bor, innebär det en stor sänkning”, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed, V.
”Det är lätt att säga att landstingen ska kompensera för de sänkta statsbidragen, men här i Stockholm, där hälften av landets hiv-positiva personer bor, innebär det en stor sänkning”, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed, V. Foto: Erik Nordblad

Även Håkan Jörnehed, vänsterpartistiskt oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, är upprörd.

– Det är lätt att säga att landstingen ska kompensera för de sänkta statsbidragen, men här i Stockholm, där hälften av landets hiv-positiva personer bor, innebär det en stor sänkning, från 30 till tio miljoner kronor, säger han till Arbetaren.

Han tycker också att det borde skett en dialog med landstingen och att en eventuell minskning av statsbidragen istället hade kunnat ske stegvis. Han säger att han hoppas Gabriel Wikström ska titta igenom förslaget en gång till, tillsammans med dem det berör.

– Förslaget som det ser ut nu ger märkliga signaler från en rödgrön regering. Det handlar om så få pengar, men de är välbehövliga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga