Utrikes

Gästarbetare pressas av sjunkande oljepriser

I Icad Residential city bor manliga gästarbetare bakom murar. Över 80 procent av befolkningen i Förenade Arabemiraten är gästarbetare. 1,3 miljoner av dem kommer från Pakistan. Foto: Leif R Jansson/TT

De sjunkande oljepriserna slår hårt mot många av de gästarbetare som mot löften om ett bättre liv har begett sig till Persiska viken för att arbeta inom byggsektorn. Situationen kan mycket väl vara på väg att försämras ytterligare eftersom många befarar att många uppsägningar är på gång inom byggindustrin.

I ett av Dubais industriområden kan man tidigt på morgonen se många bussar fyllda av gästarbetare på väg till sina arbeten. På kvällarna, och i vissa fall på nätterna, åker arbetarna sedan tillbaka i samma bussar till sina sovsalar.

Arbetarna hinner knappt vila innan det är dags för nästa arbetsdag. 29-åriga Javed Iqbal är en av alla pakistanier som kommit till Förenade Arabemiraten som gästarbetare. Han kom till Dubai med hjälp av ett arbetsvisum som en agent ordnade mot en kostnad på motsvarande 24 000 svenska kronor. Pengar som hans familj fick låna ihop till.

Jag lockades hit eftersom en annan man i min hemby berättat om hur han reste till Dubai för 30 år sedan, för att arbeta som murare.
Javed Iqbal, pakistansk gästarbetare i Förenade Arabemiraten

Eftersom Javed Iqbal varken kan läsa eller skriva var möjligheterna att få ett jobb hemma i Pakistan små. Väl framme i Dubai har han varit tvungen att nöja sig med det jobb som erbjöds inom byggsektorn. Lönen är usel, motsvarande knappa 2 000 kronor i månaden, vilket knappt täcker hans egna omkostnader. Han berättar att han inte har råd att skicka hem några pengar till familjen, samtidigt som kraven på att betala tillbaka lånet där hemma bara växer.

Javed Iqbal är långt ifrån ensam om denna situation. Det finns mängder av gästarbetare i Förenade Arabemiraten som rest hit efter att ha hört historier om de goda karriärmöjligheter som väntar här. I stället förvandlas livet ofta till en mardröm. De låga oljepriserna har satt hård press på byggbolagen.

– Jag lockades hit eftersom en annan man i min hemby berättat om hur han reste till Dubai för 30 år sedan, för att arbeta som murare. Numera äger han två hus och en stor bit mark, berättar den pakistanske gästarbetaren Muhammad Iqbal.

Trots att situationen är en helt annan i dag drömmer många i hembyn om att lyckas lika bra, tillägger han.

De klarar värsta tänkbara arbetsförhållanden och står ut i extrem hetta.
Zahid Mahmood, chef för företaget Material Lab i Dubai om pakistanska arbetare

Pakistan är beroende av de pengar som gästarbetarna skickar hem. Här i Förenade Arabemiraten finns det 1,3 miljoner pakistanska gästarbetare, och i Saudiarabien är de hela 4,3 miljoner.

Summorna som gästarbetarna kan skicka hem till Pakistan har dock sjunkit snabbt – i juli var beloppet hela 20 procent lägre jämfört med samma period förra året. Och situationen kan mycket väl vara på väg att försämras ytterligare eftersom många befarar att många uppsägningar är på gång inom byggindustrin.

Nyligen sades runt 9 000 pakistanska byggarbetare upp i Saudiarabien.

Zahid Mahmood, chef för företaget Material Lab i Dubai, säger samtidigt att den pakistanska arbetskraften uppskattas av byggföretagen.

– De klarar värsta tänkbara arbetsförhållanden och står ut i extrem hetta, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga