”Anställda utnyttjas och blir blåsta på pengar”

Arbetaren ställde tre frågor till Lars Holmström, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland. Fackförbundet har tillsammans med arbetsköparorganisationen Stockholms Byggmästareförening startat projektet “Fair Play Bygg”. Via en hemsida kan allmänheten tipsa om misstankar om brottsliga företag i branschen.

Inrikes
Foto: Nora Lorek/TT

Varför startar ni ”Fair Play Bygg”?

– Vi får ständigt information om att det förekommer ekonomisk brottslighet. Lycksökare går tillfälligt in som aktörer och kommer åt stora summor pengar som inte kommer in i systemet, som blir svarta. Det handlar om offentliga upphandlingar där våra skattepengar försvinner till kriminella organisationer i stället för att komma in i välfärdssystemet.

– Men det handlar också om att anställda utnyttjas och blir blåsta på en massa pengar de har rätt till. Det förekommer också hot och påtryckningar.

Det handlar om att få bort de oseriösa företagen.

Hur ska det gå till?

 – Alla kan tipsa, både företag och anställda, men också allmänheten via hemsidan eller en app, anonymt eller med namn. Allt från om en liten bil som ser skum ut och betalar de anställda direkt, till en upphandling med så lågt anbud att arbetet omöjligt kan utföras schyst.

– ”Fair Play Bygg” ska inte agera utan kunna lägga pussel, sammanställa och föra vidare informationen till berörda myndigheter, Ekobrottsmyndigheten eller Skatteverket.

Foto: Byggnads
Lars Holmström, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland.
Foto: Byggnads

Det står på hemsidan att ni också ska granska om de som arbetar har arbetstillstånd? Ska de anställda sedan anges till myndigheterna?

– Nej, det handlar om att alla ska kunna jobba under schysta villkor. Den gruppen människor är utsatta och utnyttjas oftare och är kanske inte fullt medvetna om lagar och regler. Vår förhoppning är att de i stället kan få en försörjning genom att jobba vitt. Det handlar om att få bort de oseriösa företagen.