Artikel 1 av 2

Bussförare efter AD:s dom: ”Vi gjorde rätt”

De syndikalistiska bussförarna vägrade köra bussar med SD-reklam av arbetsmiljöskäl. Nu fälls de i Arbetsdomstolen för att varslet var felaktigt. Men trots att de tvingas betala ett stort skadestånd till arbetsköparna säger bussförarna, att om det krävs så gör de om blockaden.

Inrikes
Sverigedemokratisk rasistisk reklam på bussar är helt okej – det slår Arbetsdomstolen, AD, fast.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsdomstolen dömer bussförarna i den Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm, SBSS, till skadestånd på 70 000 kronor för brott mot varselplikten. Domen kommer i kölvattnet av att SBSS under hösten 2014 satte framförande av bussar med SD-reklam med udden riktad mot invandrare i blockad.

Enligt sektionen innebar reklamen en förhöjd risk för hot och våld mot föraren. Men skadestånd till trots anser bussförarna att en teknikalitet inte avgör om stridsåtgärderna var befogade.

– Vi ångrar ingenting. Vi kunde inte gjort något annat då. Vi är övertygade om att vad vi gjorde var rätt. Det gällde säkerheten för oss som kör, men vi vill inte heller vara delaktiga i att rasistisk reklam normaliseras, säger Sara Westberg, bussförare och medlem i SBSS.

Den viktiga kampen förs inte i domstol utan på våra arbetsplatser. Det är där vi gör skillnad och det är där klasskampen sker.
Sara Westberg, bussförare och medlem i SBSS

Arbetsköparorganisationen Sveriges Bussföretag, som stämt SBSS för medlemsföretaget Keolis räkning är nöjda med domen.

– Vi var inte så förvånande att vi vann för man hade inte iaktagit varselreglerna i Mbl. Det var vår åsikt och vad domstolen också sade. Regler är till för att följas även för Syndikalisterna, säger Ulrika Egervall, förhandlingschef på Sveriges Bussföretag.

Men även om AD gått på arbetsköparorganisationen Sveriges Bussföretags linje och gjort en annan tolkning av varselreglerna, säger Sara Westberg att de skulle göra om det om situationen krävde det.

– Den viktiga kampen förs inte i domstol utan på våra arbetsplatser. Det är där vi gör skillnad och det är där klasskampen sker, säger hon.

Grunden för stämningen var att SBSS inte varslat arbetsköparen Keolis om stridsåtgärderna sju arbetsdagar i förväg, såsom krävs i medbestämmandelagen, MBL. Men i lagen finns också en undantagsbestämmelse som säger att om det finns giltigt skäl kan stridsåtgärderna inledas tidigare.

Enligt sektionens var det nödvändigt att omedelbart sätta arbetet i blockad av arbetsmiljöskäl och avstyra risken för hot och våld.

Det är en hållning som John Nordmark, sektionens juridiska ombud i AD, fortfarande vidhåller.

– Det är tydligt att AD skyddar det bestående systemet som tvingar bussförare ska köra med bussar som innebär en högre risk för hot och våld. Om arbetsmiljön är dålig är ju stridsåtgärdens syfte förlorat om man tvingas jobba i den arbetsmiljön miljön i sju arbetsdagar innan man får agera, säger han till Arbetaren.

Artikel 2 av 2

Otrygga anställningar – stridsfråga inför avtalen

Korta anställningar har ökat i detaljhandeln och av dessa är nu 80 procent på timme eller vid behov. Nu blir det en av Handels stridsfrågor i avtalsrörelsen. Förbundet kräver att anställningsformen ”allmän visstid” på lång sikt avskaffas helt.

Inrikes

Prenumerera

Detta material är låst. Påbörja en prenumeration eller logga in för att läsa hela artikeln.

Vill du ha autogiro fyller du dina uppgifter här.

588 kr

Arbetarhistoria & Arbetaren Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar. Dessutom får du Arbetarhistoria som utkommer med fyra nummer/år.

588 kr

Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

294 kr

Halvår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

147 kr

Tre månader (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

49 kr

En månad (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

10 kr

24 timmar

Denna prenumeration gäller i 24 timmar och ger dig tillgång till allt låst innehåll på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.