Rättegång om nazimisshandel inleds

I dag inleds rättegången i Uppsala tingsrätt mot tre medlemmar av den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen. De tre står åtalade för en uppmärksammad misshandel av en man på gågatan i Uppsala för snart två år sedan.

Inrikes
Från SMR:s manifestation i Uppsala i augusti 2013. Anders Henriksson står med ryggen mot kameran.
Foto: Joakim Medin/Arkivbild

Under stort säkerhetspådrag inleds rättegången mot de tre män som i augusti 2013 misshandlade Uppsalabon Anders Henriksson på gågatan i Uppsala. Arbetaren rapporterar på plats från rättegången på vårt twitterkonto.

De åtalade männen är i 20-årsåldern och tillhör den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, SMR, och deltog även i organisationens väpnade attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm i december samma år.

– Det är lite smånervöst, man har ju inte varit i rätten tidigare. Naturligtvis hade man gärna sluppit obehaget att möta en skock nassar igen, men man ju får stå upp för det som är rätt även om det medför visst obehag för en själv, säger Anders Henriksson.
 

På eftermiddagen den 10 augusti 2013 passerade Anders Henriksson ett tiotal män med gröna fanor som delade flygblad på gågatan och han fick ett av flygbladen i handen.

När det stod klart att det var propaganda från den nazistiska organisationen SMR knycklade han ihop det och kastade det. Då överfölls han plötsligt av nazisterna som attackerade honom med knytnävsslag, sparkar och skaften på fanorna.

Trots att händelsen filmades och fotograferades av flera förbipasserande tog det ett och ett halvt år för polis och åklagare att finna och förhöra de misstänkta. Förundersökningen lades också ned och återupptogs först när Arbetaren och Upsala Nya Tidning rapporterat kring fallet.

– Det känns märkligt att media måste belysa fallet för att det ska bli allvar av det. Det var ju likadant vid händelsen i Åkersberga. Det har tagit alldeles för lång tid att nå hit. De är ju uppenbart återfallsförbrytare och då borde ju polisen ha någon sorts koll på dem tycker jag, säger Anders Henriksson.

I samråd med Uppsalapolisen har tingsrätten beslutat om utökad säkerhet. Kontroller med metalldetektor kommer att genomföras på samtliga besökare till tingssalarna.

Tingsrätten håller också två extra säkerhetssalar tillgängliga och kommer att dela upp åhörarna efter  förmodade sympatier. Åhörarna får i respektive rum följa förhandlingen via bild och ljud. Enligt tingsrätten sker det för att undvika sammanstötningar. 

– Vi har inte själva några sådana indikationer men polisen har bedömt att det här är lämpliga åtgärder, säger tingsrättens chef, lagman Fredrik von Arnold till Upsala Nya Tidning.