Opinion

Kvinnovård till reapris

Jona Elings Knutsson, läkare. Foto: Arbetaren

Kvinnor har gång på gång klätt ut sig till män för att få samma rättigheter som dem. Exemplen är många. Birgitta och Britt ville åka Vasaloppet 1978, som då var stängt för kvinnor, och åkte i helskägg och mustasch. Längs banan hörde Birgitta ett barn ropa ”Mamma mamma, en utklädd kärring” när hon åkte förbi. […]

Kvinnor har gång på gång klätt ut sig till män för att få samma rättigheter som dem. Exemplen är många. Birgitta och Britt ville åka Vasaloppet 1978, som då var stängt för kvinnor, och åkte i helskägg och mustasch. Längs banan hörde Birgitta ett barn ropa ”Mamma mamma, en utklädd kärring” när hon åkte förbi. Detta enligt SVT.se.

I min vardag på sjukhuset träffar jag bara “kärringar”, utan förklädnad, och deras sjukdomar ersätts lägre än mäns sjukdomar.

Jag har tidigare skrivit om hur ”buksmärta utan närmare specifik orsak” ersätts med 3 088 kronor medan ”graviditetsrelaterad buksmärta” bara ger 1 909 kronor. En skillnad på 1 179 kronor, trots att ont i magen hos en gravid person vanligtvis kräver mer undersökningar och eftertanke, och kanske försvårar behandlingen eftersom man behöver ta hänsyn inte bara till den vuxna patienten utan även till fostret.

Enligt samma mönster ger ”urinvägsinfektion utan närmare specifik orsak” 3 502 kronor samtidigt som ”urinvägsinfektion efter förlossning” bara ger 1 909 kronor eller 1 593 kronor mindre. Den nyförlösta kvinnan torde vara en skörare patient som om något behöver mer vård, inte mindre. Dyrare vård, inte billigare.

När jag påtalat detta har jag flera gånger fått veta att ersättningssystemet är så oerhört komplicerat att siffrorna liksom inte stämmer. Så berätta då hur det är. Som läkare vet jag att även svåra saker kan förklaras på ett enkelt sätt, om man anstränger sig.

Tills den förlösande förklaringen kommer får vi kanske förklä våra patienter till män. Tanken föresvävade mig när jag tog hand om en kvinna med en böld i underlivet.

Jag tror att hon hade en hårsäcksinflammation eller furunkel, som kan uppträda var som helst på huden. Men det kunde möjligen också vara en bartholinit, inflammation i blygdkörteln. Jag öppnade bölden med skalpell och tömde ut varet.

Om jag lät gälla att jag just behandlat en furunkel (som kan drabba både män och kvinnor) skulle kliniken få 2 708 kronor. Påstod jag mig just opererat en bartholinit (som bara drabbar de med blygdläppar) var ingreppet bara värt 2 010.

Jag tror att även de som saknar blygdläppar kan föreställa sig att en böld just där är besvärligare än en böld låt säga på armen. Män med makt över sjukvårdens pengar tycks dessvärre sakna den föreställningsförmågan.

Ska vi behöva förklä, eller furunkla, våra patienter för att få pengar till kvinnoklinikerna? För det kan ju ingen människa med eller utan mustasch eller blygdläpp påstå, att det är förenligt med vårdetik eller vanligt sunt förnuft att behandling av sjuka kvinnor ska ge hälften så mycket pengar som behandling av män gör.

Vasaloppet öppnades för kvinnor 1981. Vilket år vi kan skriva in jämställd vård återstår att se.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984