Bajs är en del av mitt yrke

Krönika
"Det är billigt för primärvården att behandla förkylda människor, förkylning går nämligen inte att behandla", skriver Arbetarens krönikör Jona Elings.

Avföring tycks centralt i den mänskliga tillvaron. 20 år innan Åsa Lindeborg som ett journalistiskt experiment publicerade samma artikel med två olika rubriker varav den ena innehöll ordet analsex ockuperades ett hus i en Stockholmsförort. Det var en nedlagd skola och den tillhörde kommunen. Det dröjde innan vi blev utslängda, men kommunen gjorde vad de kunde för att trötta ut oss. Till exempel stängde de av vatten och el. Om man trädde en matkasse under ringen på toastolen kunde man ändå bli av med exkrementerna. ABB, aktion bajsbomb, bildades. Slagord som ”Bajsa i en kasse och kasta på en nasse” förekom. 

Nu är bajs en del av mitt yrke, bajs på tvären och värkande magar. Det första kejsarsnittet jag gjorde var en bebis som låg med rumpan ner. När jag försiktigt med ett finger i varje ljumske lirkade fram den nya människan, bajsade den en rejäl laddning. Läkare utan gränser rapporterar från den fattiga världen om kolerautbrott och specialbyggda sängar med hål i, där den smittande diarrén ska rinna ner i en hink med decinficerande vätska. 

Här hemma har irriterad tarm blivit en folksjukdom. Fler än var tionde svensk har ont
i magen och avföringsproblem utan att någon enkel bot finns att ge. Värkande kroppar från stillasittande eller för tunga jobb gör de receptfria värktabletterna till storsäljare. Vissa av dem kan dessvärre ge magsår. Västerländsk kost ger tarmfickor som inflammeras och som i värsta fall gör hål i tarmen. Magen blir en spegling av omvärlden.

Kvinnors magont har en tendens att hamna mellan stolarna. Kirurgerna vill ha en gynekologisk bedömning och gynekologerna vill ha en kirurgisk. Kanske är det till fördel att under­sökas av flera läkare, men det tar tid och fördröjer i värsta fall rätt behandling. Också urologerna och gastroenterologerna har ett finger med i magen. Inte bara där. I en fullständig undersökning av magen ingår att stoppa ett finger i rumpan. Finns där tumör? Gör där ont? Blod? Hårt bajs? Eventuell prostata? Denna undersökning renderar ofta frågor och ibland protester, oavsett att Lindeborgs analsexrubrik fick fler klick än den utan.

Från forskningsfronten rapporteras att bajstransplantation prövas som behandling mot olika sjukdomar, inte bara mot svår diarre som det använts mot tidigare. Nu tror de kloka att rätt bakteriestammar i tarmen kan hjälpa mot diabetes och övervikt, ja till och med förbättra hjärnans funktioner. Bajs tycks inte vara någon skitsak. Att göra entré i jordelivet med en bajsning till honnör är inte det vanligaste. När våra dagar är räknade däremot, färgas huden på magen på oss alla långsamt grönare i takt med att tarmbakterierna bryter ned kroppen. 

Vad jag tycker om analsex? Gå på din magkänsla.