Klassamhället skapar övervikt

Krönika
För att stoppa fetmaepidemin behövs inte bara kunskap eller pengar, det behövs ett annat samhälle. Ett samhälle utan hunger, skriver Jona Elings.

“Ananas, järpe, frossa och njut. Borgare, snart är din saga slut.” 

Arbetarrörelsens historia är full av slagord om mat. Armod och svält tarvade revolution med omfördelning av resurserna från de få som åt sig feta. 

Det var inte länge sedan. Nu är problemen snarare de omvända. Åtminstone hos oss i Sverige. 

Men ett antal människor, ingen vet hur många för skammen är kompakt, bekymrar sig för hur de ska få mat till sig och sina barn. Tillvaron där månaden alltid är betydligt längre än lönen är plågsam. Det får bli den mat det blir, den som är prisnedsatt eftersom datumet går ut redan i dag. Skitmat är bättre än ingen mat. 

Lägg till kronisk stress och fysisk inaktivitet och du får fetma. Andra arbetare har råd med mat, kan köpa nyckelhålsmärkt och veckohandla. Ändå ökar fetman. 

Fråga inte varför, tänk på ananas och järpe. Se tillbaka på det som nyss var. Då, när 1,3 miljoner svenskar emigrerade till Amerika. Vet du förresten vilket år statarsystemet avskaffades i Sverige? Min mormor synade mig emellanåt från topp till tå, skakade på huvudet och beklagade att jag var “mager som en strömming”. Hon trugade i mig mat, efter det smörgåsar (som hon gömt extra tjocka smörlager under osten på) och sist bullar och kakor. Mjölken var fet. 

Jag åt tills jag mådde illa för att göra mormor glad, och det blev hon. Hon kunde andas ut i vetskapen att jag inte skulle svälta ihjäl de närmaste dagarna. Vetskap och vetenskap, ny forskning visar att våra gener påverkas av det vi utsätts för. Förenklat kan man säga att frågan om beteenden är biologiskt sprungna eller socialt inlärda är passé. Det sociala förändrar det biologiska, och förändringarna kan ärvas. Detta kallas epigenetik. ”Du får mat, o kamrat, uti himmelens härliga stat”, sjöng Joe Hill med en ironisk känga åt kristendomen. 

Det var inte många generationer sedan Sverige var ett av världens fattigaste länder. Våra barn dog i svält. Och 2014 sitter du vid köksbordet och tjatar på ditt barn att vara snäll att ta en tugga till. Det är inte för att du är korkad. Det är ett beteende skapat av ett klassamhälle där de våra svalt. Du har lärt dig att mat är kärlek och du har kanske fått genetiska förändringar som gör dig benägen att äta orimligt mycket när det finns mat. Överlevnads­gener i tider av fattigdom. Mördargener i tider med mat. 

För att stoppa fetmaepidemin behövs inte bara kunskap eller pengar, det behövs ett annat samhälle. Ett samhälle utan hunger. Som Emma Goldman förklarade: ”Begär arbete. Om de inte ger er arbete, så begär bröd. Om de nekar er båda, så tag bröd!”