Utrikes

Grekland i raseri efter mord på antifascist

Antifascistiska demonstranter i Thessaloniki efter sammandrabbningar med polis på onsdagskvällen. Foto: Nikolas Giakoumidis/Scanpix

Mordet på 34-årige Pavlos Fyssas, rappare och antifascist, orsakade omfattande protester och upplopp runtom i Grekland. På mer än 20 platser hölls demonstrationer, flera av nazistpartiet Gyllene Grynings lokalkontor angreps. Nu höjs röster i grekiska regeringen för att förbjuda Gyllene gryning.

Pavlos Fyssas var långt ifrån det första dödsoffret under Gyllene Grynings framfart på gatorna i Grekland. Men mordet är det grövsta våldsbrott som direkt kunnat knytas till partiet. Pavlos Fyssas var dessutom den förste infödde grek som fått sätta livet till, och skillnaden märks tydligt i reaktionerna från högsta regeringsnivå.

– Varken staten eller samhället kommer att tolerera handlingar och praktik som underminerar rättsväsendet, säger Nikos Dendias, minister ansvarig för ordning, till grekisk press. Han tillade att mordet tydligt visar partiets intentioner.

Mordet på Pavlos Fyssas i Pierus natten till onsdagen liknar en paramilitär operation. Efter att folk i Fyssas sällskap kommit i gräl med nazister på ett kafé dök en större grupp ditkallade nazister upp och jagade dem in på en gata där en bil körde fram. Föraren, 45-årige Georgios Roupakias, klev ut och knivhögg Pavlos Fyssas till döds. Han greps av polis på plats. Enligt ögonvittnen lyfte samma poliser dock inte ett finger för att hindra nazisterna från att jaga Fyssas och hans vänner.

Georgios Roupakias har erkänt mordet, och att han är Gyllene Gryning-sympatisör. Hans fru försökte dock på sin makes uppmaning städa undan föremål i hemmet som kunde koppla Roupakias till partiet. Hon är nu också gripen för medhjälp. Enligt poliskällor som The Guardian återger besökte Georgios Roupakias Gyllene Grynings lokalkontor nästan dagligen.

Gyllene Gryning, som med sina cirka 7 procent i parlamentsvalet förra sommaren fick 18 mandat av de 300 i grekiska parlamentet och i opinionsundersökningar brukar ligga på det dubbla, har tagit avstånd från mordet. Det har dock inte hindrat Nikos Dendias från att begära att regeringen lägger fram förslag till ny lagstiftning som omdefinierar vad som ska räknas som ett kriminellt gäng. Polis har också genomfört husrannsakan i Gyllene Grynings lokaler på flera håll i landet.

Samtidigt har greker uttryckt sitt raseri på gatorna, och i en lång rad städer har demonstrationer hållits mot mordet och mot Gyllene Gryning. I Chania på Kreta, i Thessaloniki och i Patras attackerades Gyllene Grynings lokalkontor av antifascister. 

På flera håll kom det till sammanstötningar med polisen, och på filmbilder från Aten syns tydligt hur grupper av civilklädda män står sida vid sida med kravallpolis och kastar sten mot demonstranterna. Om det är nazister eller civilpolis framgår inte, men tidigare undersökningar har visat på ett omfattande stöd för Gyllene Gryning inom den grekiska poliskåren. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga