Debatt

Jobba säkert i sommar

Jordgubbsförsäljare i Nockeby väntar på den stora försäljningen inför midsommar. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Sommarjobb är ingen gåva från snälla arbetsgivare. Tillfällig arbetskraft är nödvändig för företagen och kommunerna under sommarsemestern, och något de gärna betalar så lite som möjligt för. Den som sommarjobbar ska inte ha sämre villkor bara för att den är ung, och det är viktigt att tänka på att samma villkor som unga har i dag kan komma att gälla även äldre om vi inte säger ifrån tillsammans, skriver företrädare för SAC Syndikalisterna och Syndikalistiska ungdomsförbunet.

Den här veckan börjar tusentals unga sommarjobba. För många blir sommarjobbet den första kontakten med arbetslivet. Kanske är det därför så många företag försöker lura sommarjobbare på pengar eller utsätter dem för en farlig arbetsmiljö. 

Sedan 2009 har antalet olyckor på sommarjobben ökat stadigt. Förra året skadades 1 139 unga. I vissa fall hade olyckorna dödlig utgång, som när en tjugosexårig kvinna klämdes till döds mellan två pappersbalar på Iggesunds bruk. 


När unga tar
steget ut i arbetslivet är det extra viktigt att facken är närvarande. Organiseringen av unga är en nyckelfråga på arbetsmarknaden eftersom det är svårare för företagen att exploatera en generation som vägrar att ta skit på jobbet.

Sommarjobb är ingen gåva från snälla arbetsgivare. Tillfällig arbetskraft är nödvändig för företagen och kommunerna under sommarsemestern – något de gärna betalar så lite som möjligt för. 

För dig som ska sommarjobba är det hög tid att sätta dig in i dina rättigheter. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att du ska ha ett riktigt anställningskontrakt.

I kontraktet ska det stå när du börjar och slutar jobba, vilken omfattning jobbet har och hur mycket du ska få i lön. Utan anställningskontrakt tar du en stor risk om din chef skulle blåsa dig på lön eller tvinga dig att jobba för mycket eller för lite. Utan avtal står ord mot ord.


Det är också
viktigt att gå med i facket. Du får inte bara ett starkt skydd om någonting skulle hända utan skyddar också andra genom att vara agera solidariskt enligt principen en för alla, alla för en. Precis som du tar en risk utan anställningskontrakt så tar du en risk om du inte är med i facket. Utan medlemskap står du ensam mot företaget. 

De flesta problemen på sommarjobben är enkla att rätta till. Om chefen till exempel börjar skicka hem dig bara för att det är dåligt väder kan det räcka med ett telefonsamtal från facket som påpekar att så kallade ”solskensavtal” inte är en godkänd anställningsform. Om företaget försöker lura dig på semesterersättningen (du ska få 12 procent utöver lönen) kan facket se till att pengarna betalas ut som de ska.

När du uppmärksammar en säkerhetsrisk, en felaktig lön eller ett ogiltigt anställningskontrakt gör du inte bara en skillnad för dig själv utan också för dina kollegor. När du säger ifrån står du upp för allas våra gemensamma rättigheter. 

Unga har det tufft på arbetsmarknaden året om. Glappet mellan ungas och äldres löner har inte varit så stort som det är i dag på över 40 år. Bra villkor på sommarjobben är en fråga för alla oss som arbetar. Den som sommarjobbar ska inte ha sämre villkor bara för att den är ung, och det är viktigt att tänka på att samma villkor som unga har i dag kan komma att gälla även äldre om vi inte säger ifrån tillsammans.

Du som sommarjobbar har alltid rätt att gå med i facket och att välja vilket fack du vill. SAC är facket för dig som är ung och osäkert anställd. Vi värdesätter dina erfarenheter och ingen bestämmer över ditt huvud. Hos oss får du lära dig dina rättigheter och vi ställer alltid upp för varandra. Många fack organiserar bara ett yrke men hos oss är du välkommen oavsett var du jobbar så du behöver inte byta fack om du byter jobb i höst. Gå med i facket redan nu så att du kan jobba säkert i sommar!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga