Debatt

Ulla Hamilton, M: ”Våra insatser fungerar”

Ulla Hamilton, Arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

I en artikel i Arbetaren den 9 maj uttrycks oro över kommunernas och Stockholm stads arbetsmarknadsinsatser. Det är obefogad oro. Stockholm har sedan 2008 Jobbtorg, som hittills har stöttat över 17 000 personer att gå från ekonomiskt bistånd till arbete, studier eller annan egen försörjning. Stockholm fokuserar sina arbetsmarknadsåtgärder på personer som har ekonomiskt bistånd […]

I en artikel i Arbetaren den 9 maj uttrycks oro över kommunernas och Stockholm stads arbetsmarknadsinsatser. Det är obefogad oro. Stockholm har sedan 2008 Jobbtorg, som hittills har stöttat över 17 000 personer att gå från ekonomiskt bistånd till arbete, studier eller annan egen försörjning.

Stockholm fokuserar sina arbetsmarknadsåtgärder på personer som har ekonomiskt bistånd på grund av arbetslöshet och har cirka 50 procent arbetsförmåga. Det är stadsdelsnämnderna som gör bedömningen om en person passar in på målgruppen och därmed får komma till Jobbtorg.

Jobbtorgen har tydligt individuellt fokus. Till att börja med tilldelas aspiranten en personlig jobbcoach och en matchare. Därefter görs en individuell målplan. Det finns inga krav på att söka ett visst antal jobb. I stället läggs fokus på att söka rätt sorts jobb utifrån aspirantens egenskaper och kompetens.

Jobbtorgen har lyckats bryta utanförskapet för många stockholmare. Det är viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv, men framför allt för alla de som går från passivitet och isolering till ett nytt liv.

 

Ulla Hamilton, M, är Arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984