Inrikes

Var femte av värmeverkets anställda sjuk

Röken stiger från skorstenen på Fortums värmeverk i södra Stockholm. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia

Närmare 40 personer vid Fortums värmeverk i Högdalen strax söder om Stockholm, där bland annat sopor från Neapel bränts, har under våren drabbats av kraftiga allergiska reaktioner. I dagsläget säger sig Fortum inte ha en aning vad det beror på.

– Vi har ett stort team på plats och undersöker allt just nu, men vi vet i dagsläget tyvärr inte vad symptomen beror på, säger Anette Ullskog, kommunikationschef på Fortum värme, till Arbetaren.

Det var i slutet av mars som symptomen hos de anställda började visa sig. Främst är det personer som arbetat med industriavfall som drabbats, och Fortum säger att de tagit flera prover ute vid värmeverket. En teori, enligt Anette Ullskog, är att dammhalterna vid anläggning kan ha varit ovanligt höga under våren och företaget säger sig därför ha ökat våttorkningen till tre gånger i veckan. Ändå har allergisymptomen inte gett med sig.

– Det pågår som sagt tester och analyser just nu och vi har även ­läkare på plats för att ta prover på de anställda som drabbats, säger Anette Ullskog.

Vid värmeverket i Högdalen jobbar omkring 200 personer, varav 37 drabbats av de än så länge odefinierade allergibesvären. Några av dem har dessutom fått återkommande besvär, och personalen arbetar just nu med andningsmasker och särskild skyddsutrustning, skriver Fortum i ett pressmeddelande på sin hemsida. Dessutom skriver Fortum att ett avskilt område inne på Högdalensverket har identifierats där de som drabbats har arbetat.

En av de anställda, som dock vill vara anonym, säger till tidningen Mitt i att problemen sätter sig på luftvägarna och att det kliar frenetiskt på hela kroppen. Han litar inte heller på att Fortum tar situationen på tillräckligt stort allvar och menar att de boende i området borde informeras.

Men Anette Ullskog säger till Arbetaren, trots att inga provsvar ännu kommit, att det inte rör sig om någon smitta och att de som rör sig i skogen kring värmeverket eller bor i närheten därför inte behöver känna sig oroliga.

– Det är svårt att säga vad det är innan vi fått alla svar och i dagsläget vet vi inte hur lång tid det kommer att ta. Vi har som sagt satt in flera åtgärder samtidigt.

Under förra året tog värmeverket emot sopor från Neapel i Italien som provbrändes vid ett tillfälle i Högdalen. Men att problemen skulle ha något med det att göra avvisar Anette Ullskog.

– Det finns ingen som helst koppling till det. Det handlade om ett test med bränning av de soporna under en dag och det var inga konstigheter, säger hon.

Sophanteringen i Neapel är ökänd och kontrolleras helt av den napolitanska maffian. Flera mycket alarmerande rapporter har kallat kvalitetskontrollerna av soporna där för urusla.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga