Debatt

De kallar det arbetslinjen

När det gäller sjukpenning ligger bevisbördan för rätten till ersättning helt på den sjuke själv. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Under flera år jobbade jag 75 procent med ständig smärta. De skärpta reglerna i sjukförsäkringen gjorde att jag blev utförsäkrad 2011. Efter bara några månader med heltidsarbete hade ryggen försämrats så mycket att jag en dag inte kunde resa mig ur sängen. Vad har jobbskatteavdragen egentligen kostat? För mig kostade det en disk i ryggen, skriver Ina Hallström.

När jag var 20 år skadade jag ryggen på ett sommarjobb som personlig assistent. Det fanns inga hjälpmedel för att lyfta den förlamade mannen ur sin säng och jag hade otur. Skadan blev aldrig godkänd som arbetsskada. De blir sällan det för kvinnor inom vården – endast 5 procent beviljas. De vanligaste arbetsskadorna inträffar specifikt i arbetarklassyrken. Jag tänker att min skada är en arbetarklasskada och en kvinnoarbetsskada.

På grund av min skada har jag opererat ryggen tre gånger men kommer aldrig att bli smärtfri. I dag har jag haft ont i över tio år. Under flera år jobbade jag 75 procent med ständig smärta, men det fungerade. De skärpta reglerna i sjukförsäkringen gjorde att jag blev utförsäkrad 2011. Jag flyttades över till Arbetsförmedlingen som i sin tur bedömde att jag var för sjuk för att arbeta mer. Jag jobbar med IT på en myndighet och trivs väldigt bra med mitt jobb. Det är en väldigt märklig tanke att jag skulle söka ett annat jobb på 25 procent eller byta jobb trots att jag har ett bra och skonsamt arbete. 

Till slut gick jag med på att gå upp på heltid. Efter bara några månader hade ryggen försämrats så mycket att jag en dag inte kunde resa mig ur sängen. Jag hade fått en skada på en ny, tidigare oskadad, disk i ryggen. Det är nu drygt ett år sedan och sedan dess har jag jobbat halvtid. Smärtan betyder att jag inte kan göra saker som att resa. Det betyder att jag inte kan träffa kompisar eller familj eller göra något annat efter en arbetsdag. Det betyder att på helgerna kan jag inte heller göra vad jag vill utan jag måste vila för att orka med nästa arbetsvecka. Trots att jag nu bara jobbar halvtid kan jag bara gå hem efter jobbet och sedan ligga ned i stort sett hela kvällen. Det betyder också att jag vissa nätter har så ont att jag inte kan somna. Trots att jag dagligen tar starka smärtstillande läkemedel. 

Strax innan jul blev jag utförsäkrad igen eftersom Försäkringskassan anser att jag klarar heltid. När jag visar intyg från mina läkare som säger att jag riskerar försämrade och nya skador av att jobba mer svarar FK att de inte kan betala ut sjukpenning preventivt. 

När det gäller föräldrapenning verkar FK se det som sitt uppdrag att upplysa om vilka ersättningar man har rätt till. Det finns en Facebooksida och till och med en app för föräldrar. Inget sådant finns för sjuka. När det gäller sjukpenning ligger bevisbördan för rätten till ersättning däremot helt på den sjuke själv. Varför är det så? I en artikel från 2007 framgår det att alliansregeringen letade efter sätt att spara pengar inför kommande skattesänkningar: ”Statsministern preciserade inga besparingar, men han framhöll sjukförsäkringen och a-kassan som mest lämpligt sparobjekt.” Jag antar att en del av förklaringen ligger där. 

Vad har jobbskatteavdragen egentligen kostat? För mig kostade det en disk i ryggen. Vad har Rut och Rot kostat? Alla i Fas 3 vet. Det ironiska är att på grund av min nya skada har min arbetsförmåga sänkts. Jag tror de kallar det arbetslinjen.

 

Försäkringskassan har avböjt replik på debattartikeln.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga