Inrikes

”Gränspolisen slutar kontrollera plankare”

Senast i november genomförde polisen en större insats för inre gränskontroll bland just resenärerna i tunnelbanan. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gränspolisen i Stockholm slutar använda plankning i tunnelbanan som förevändning för att leta efter papperslösa. Det bekräftar Gränspolisens informationsansvariga för Arbetaren. Orsaken uppges vara att uppmärksamheten och kritiken mot metoderna tar för mycket kraft från polisens arbete. Däremot försvinner man inte från kollektivtrafiken. – Det finns i dag inga frizoner, säger Jessica Fremnell, informationsansvarig vid Gränspolisen i Stockholm.

Metoden att hålla uppsikt efter människor som försöker åka gratis i tunnelbanan för att få en förevändning att kontrollera identitetshandlingar blev allmänt känd sent förra året, först genom en utförlig beskrivning i polisens egen interntidning Sambandet, och sedan när tillvägagångssättet bekräftades i Arbetaren.

– Vi måste ju ha en ­orsak för våra kontroller av id-uppgifter och uppehållstillstånd, sade Kjell Lindgren som är inspektör på Stockholmspolisens operativa avdelning till Arbetaren i början av december.

Under den senaste månaden har ilskan vuxit över det så kallade Reva-projektet som syftar till att snabba på avvisningarna av människor som uppehåller sig i landet utan tillstånd, och polisens metoder, som skapat stor otrygghet bland människor med utländsk härkomst som behöver röra sig i kollektivtrafiken. Kritiken har kommit såväl från folkrörelser och kulturarbetare som från politiker. Även integrationsminister Erik Ullenhag har uttryckt sig kritiskt, medan hans kollega justitieminister Beatrice Ask försvarat metoderna.

Nu tar alltså gränspolisen intryck av kritiken.

– Vi dras oss tillbaka från spärrarna, säger Jessica Fremnell. 

– Det innebär inte att vi slutar befinna oss på kollektiva färdmedel. Det finns i dag inga frizoner.

De senaste veckorna har allt fler larm kommit om att polisen även kontrollerar människor som inte försökt resa utan giltigt färdbevis. Om även dessa kontroller nu kommer att upphöra är oklart. Enligt Jessica Fremnell har Gränspolisen helt fokuserat på plankare.

– Men det är inte bara Gränspolisen som arbetar i tunnelbanan. Även tunnelbanepolisen och respektive polisdistrikt finns där.

Men ett antal personer har vittnat om att de stoppats av polis i tunnelbanan utan att de försökt åka utan färdbevis, kan du alltså dementera att Gränspolisen utfört sådana kontroller?

– Gränspolisen arbetar inte så.

Till Metro säger Gränspolisens Stockholmschef Peter Nilsson att hans enhet inte står för mer än drygt hälften av de så kallade inre utlänningskontrollerna –  hittills i år 398 av totalt 726.

Rädda barnens ungdomsförbund arrangerar en demonstration i centrala Stockholm i morgon lördag mot jakten på papperslösa. Sara Thiringer, förbundsordförande, välkomnar Gränspolisens beslut.

– Det är en framgång för oss som har kämpat för att Reva ska avvecklas och utvisningarna stoppas.

Samtidigt, menar Sara Thiringer, är ett stopp för kontrollerna av plankare bara början.

– Det är något av ett lyxproblem att så många reagerat när det blivit så synligt i tunnelbanan. För den som lever med ett utvisningshot är bara tunnelbanan ytterligare ett stressmoment.

– Avvisningarna kommer att fortsätta, men det kommer att ske mer dolt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp