Inrikes

”Gränspolisen klär ut sig till hantverkare”

Anna Nygård, migrationspolitisk talesperson för Planka.nu. Foto: planka.nu

3 frågor till... Anna Nygård, migrationspolitisk talesperson för Planka.nu, som länge hävdat att civilklädd polis jagar papperslösa i tunnelbanan genom att kontrollera id-kort på dem som plankar.

Vad säger du om att polisen nu erkänner att de använder de här metoderna för att hitta papperslösa invandrare i kollektivtrafiken?

­– Vi har som sagt känt till det länge genom tips från resenärer och organisationen Ingen människa är illegal. Jag tycker det är bra att det kommer fram, men samtidigt fruktansvärt att de använder kollektivtrafiken för att flytta in gränskontrollerna i städerna. Tunnelbanan ska vara för alla som bor i Stockholm. Att klämspärrarna används för att jaga människor utan papper är ännu en anledning att införa nolltaxa.

Vad säger de resenärer som hört av sig till er?

– Det är inte bara resenärer. Även personal i tunnelbanan har vittnat om det här. Bland annat har vi hört att gränspolisen klär ut sig, exemplevis hantverkare, för att kunna jobba utan att någon ska misstänka något. Och det är som sagt många som hört av sig. Därför vill vi nu ställa SL till svars, hur det kommer sig att de upplåter sina utrymmen till polisens arbete att utvisa människor på flykt.

Nu när polisen erkänt, hur kommer ni att agera framöver?

– Sedan tio år tillbaka har vi samarbetet med Ingen människa är illegal och bland annat skänkt pengar som öronmärkts för just biljetter i kollektivtrafiken för människor som gömmer sig. Vi kommer också att genomföra aktioner vid spärrarna och sprida information om SL och polisens samarbete. Det här handlar ju om att Stockholmspolisen vill integ­rera gränskontrollen i sitt vanliga arbete. Men det är inte polisens uppgift att hålla koll på folk som plankar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984