Ikea lägger ned sin möbelfabrik i Tibro

221 personer mister sina arbeten när Ikea-tillverkaren Swedwood lämnar Tibro för låglöneländer. En svår tid väntar för hela bygden då även underleverantörer till fabriken nu börjat säga upp personal.

Inrikes
Klubbordförande Gerry Fernhede (till vänster) visar GS ordförande Tommy Andersson och ombudsmannen Jonas Nordmark runt på fabriken.
Foto: Marie Edholm

Ikeas helägda tillverkningsföretag Swedwood lägger ned sin fabrik i Tibro i Västra Götaland. Anledningen är att det är billigare att producera i östra Tyskland och Litauen. Sista arbetsdagen är den 30 april 2013. Tills dess måste de anställda köra på som vanligt, även om arbetslösheten hotar utanför fabriksporten.

– Man blir orolig. Det som folk är livrädda för är att hamna i a-kassa. Det är inget att sticka under stol med, säger Gerry Fernhede, ordförande i fabrikens GS-klubb.

När beskedet kom i september berättade ledningen att fabriken är 18 procent dyrare än Litauen och 15 procent dyrare än östra Tyskland. Gerry Fernhede säger att ur marknadsperspektiv är det svårt att argumentera emot, även om de anställda har spetskompetens inom området.

– Det är tyvärr en marknadsekonomi. Det är ledsamt att det är prisbilden som styr och man jagar de billiga länderna. Där finns den billigaste tillverkningen och de människorna har så låg lön.

Men trots det tycker han att Ikea borde kunnat ta de extra kronorna det kostat att ha kvar produktionen i Sverige. Speciellt med tanke på att företaget gärna odlar sin svenska image.

– De är så stenrika i den koncernen och har en blågul logga. Man tänker på hur länge man kan ha den när möblerna inte längre tillverkas i Sverige.

Enligt Lennart Brandel, vd för Swedwood i Tibro, har företaget kontaktat kinesiska företag om att ta över delar av de anställda och fabriken. Hittills har de inte fått någon träff. Men Lennart Brandel ser  inte  att det är något problem för Ikeas svenska varumärke att Tibrofabriken läggs ned.

– Vi har ju fortfarande två fabriker i Sverige och det är ju värt någonting. Samtidigt får du ta i beaktning att huvuddelen av tillväxten inte är i Sverige utan utomlands, säger han.

Hade det inte varit värt något för Ikea att lägga några extra kronor på att rädda de anställda?

– Det blir rätt så mycket extra faktiskt. Vi har förlorat pengar förra året. Det finns ju en smärtgräns för att hålla en fabrik uppe. Så det var inget alternativ. Om man inte ser till att varje fabrik kan stå på egna ben kan man inte fortsätta växa och skapa nya jobb.

En svår tid väntar för bygden när Swedwood lämnar Tibro nästa år, inte bara för de som sägs upp från Ikeatillverkaren. Redan nu har lokala underleverantörer till Swedwood börjat säga upp anställda. På Melam i Åseda varslades i början av september samtliga 26 anställda om uppsägning.

– Vi är Tibros sista stora träindustri. Det blir kännbart för Tibro. Hade vi bott i Göteborg hade det varit som om man varslat 12  000 personer, säger Gerry Fernhede.

Just nu pågår förhandlingar med företaget om uppsägningsvillkoren. Gerry Fernhede säger att hoppet fortfarande finns kvar om att fabriken köps upp och jobben räddas. Men han är samtidigt medveten om att Swedwood är det sista större träindustriföretaget som är kvar i bygden. Möbelföretaget Recta slog igen 2003 och Forbo Parquet lämnade Tibro 2009.