Insänt

Läkerolarbetarnas vänner: Dubbelmoral av Läkerol

I veckan delade Läkerol ut sitt kulturpris till Eurovision Song Contest-vinnaren Looren och vi är så klart inte sena att gratulera till vinsten. I år utdelas priset med motiveringen att hon använt sin talang för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Detta sker dock samtidigt som Cloetta, ägarna till Läkerol, väljer att sätta sina arbetare på bar […]

I veckan delade Läkerol ut sitt kulturpris till Eurovision Song Contest-vinnaren Looren och vi är så klart inte sena att gratulera till vinsten.

I år utdelas priset med motiveringen att hon använt sin talang för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Detta sker dock samtidigt som Cloetta, ägarna till Läkerol, väljer att sätta sina arbetare på bar backe genom att stänga ner fabrikerna i Gävle, Alingsås och finska Aura.
Produktionen flyttas delvis till Slovakien, ett land med betydligt lägre löner och sämre villkor för arbetarna.

Vi menar att det är dubbelmoral av företaget att stå bakom ett kulturpris som hyllar mänskliga rättigheter samtidigt som man flyttar produktionen till ett låglöneland med lönedumpning som följd.

Mänskliga rättigheter handlar i allra högsta grad om att kunna ha ett bra arbete. Istället sätter Cloetta vinst framför människor.
Kulturpriset blir därför ett spel för gallerierna när företaget genom sitt agerande visar att man sätter mänskliga rättigheter långt ner på dagordningen.

Läkerolarbetarnas har under våren visat genom sin kamp att fabriken är lönsam och Gävleborna har med all tydlighet visar att Läkerol hör hemma i Gävle. Om Cloetta verkligen vill engagera sig för människovärdet har man ett gyllene tillfälle nu.

Stoppa lönedumpningen och lämna fabrikerna i fred!

Marcus Zingmark
Natalia Mascayano
Jonas Ryberg
Jonas Wallberg
Läkerolarbetarnas Vänner

 
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga