Inrikes

Vad hände med Fas 3?

Foto: Jan-Åke Eriksson

Nästa år räknar Arbetsförmedlingen med att 33 000 personer arbetar inom Fas 3 – fler än på Sveriges största företag. 2014 tros de vara ännu fler. För bara ett halvår sedan troddes Fas 3 vara på väg ut, efter omfattande kritik. Vad hände egentligen?

Sommaren 2011 verkade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 näst intill uträknad. En lång rad kritiska medie­rapporter kulminerade med Uppdrag Gransknings avslöjande av en intern arbetsförmedlings-utvärdering som visade att 47 procent av alla deltagare utförde reguljära arbetsuppgifter. Kritiken var massiv medan bara få borgerliga debattörer stod upp till försvar för systemet. Med de tre rödgröna partierna och Sverigedemokraterna på samma sida fanns det en majoritet mot Fas 3, manifesterad i omröstningen den 1 juni om att stoppa nya anvisningar till programmet.

Ett halvår senare är 28 000 personer intagna Fas 3. Nästa år räknar Arbetsförmedlingen (AF) med att de blir 33 000, fler än de anställda på Sveriges största företag (Posten) och i slutet av 2014 hela 48 000. Nästan 2 miljarder om året betalas redan nu ut bara i anordnarbidrag. Medieuppmärksamheten har däremot avtagit betydligt. Vad hände egentligen med Fas 3?

Till att börja med ska det i dag, enligt uppgift, heta ”Sysselsättningsfasen”, men begreppet verkar inte ha slagit igenom ens i AF:s egen jargong.

Förbudet mot utbildning har tagits bort. Omfattningen har dock hittills inte varit så imponerande: i december gick 363 personer, lite mer än 1 procent av alla deltagare, i någon form av utbildning. Totalt är pengar avsatta för att de ska bli 1 000 – 3 procent av deltagarna.

De ökade resurserna verkar i hög grad i stället ha gått till fler handläggare (AF:s förvaltningsanslag ökar från 5,9 till 7,2 miljarder kronor i år) – knappast något som stått i fokus för kritiken. 

Slutligen ska mer ”riktiga arbets­uppgifter” bli tillåtna. ”Utvärderingen av Fas 3 visar på svårigheter att hitta platser med meningsfull sysselsättning, som samtidigt inte liknar ordinarie arbetsuppgifter. Arbetsförmedlingens ledning har därför tagit beslut om fortsättningsvis tillåta platser med mer reella arbetsuppgifter.”, förklarade AF i ett pressmeddelande i augusti. Dagens Arenas Mikael Färnbo kommenterar: ”I valet mellan meningslösa sysselsättningar och gratisarbete (pest eller kolera) valde Arbetsförmedlingen det senare” och noterar att många anordnare nu börjar ställa allt mer specifika krav på deltagarna. I läsarkom­men­tarerna till artikeln rapporteras det om anordnare som kräver intervju eller CV. 

I vägledningen för handläggare av Fas 3-placeringar på AF:s intranät VIS, sägs det att ”Det kan… bli svårt att nå syftet med insatsen om verksamheten till sin helhet är uppbyggd med enbart fas 3-deltagare”. Branschens jättar verkar dock ännu inte ha påverkats i någon högre grad: Jobbfabriken har idag enligt egen uppgift 683 deltagare, fler än någonsin, och huvudägaren Ivan Daza plockade förra året ut en lön på 2,5 miljoner, 225 000 i aktieutdelning och 3,4 miljoner till sin pensionsfond. En av de allra mest skandaldrabbade anordnarna, Personalstrategerna – som slängde ut och polisanmälde deltagaren Hans Johlgren efter att han gått ut med kritik i media – har dock enligt vad de själva uppger slutat ordna Fas 3-aktiviteter idag. I oktober slängde Hennes & Mauritz ut Personalstrategerna efter att företaget anklagats för att bryta mot arbetstidslagen (förutom att driva åtgärder för arbetslösa är de också ett bemanningsföretag). 

Men de har fått konkurrens. ”I want you”. Den klassiska affischen med Onkel Sam pekande mot åskadarna kunde ses på Göteborgs gator i höstas. Men nu var det inte armérekryter som efterfrågades, utan Fas 3-deltagare. Företaget Daccus söker enligt affischen ”medarbetare” till ett ”spännande IT-projekt”, som vid närmre påseende visar sig handla om att 40 timmar i veckan läsa tekniska manualer och påpeka otydligheter. Lennart Kullberg, verksamhetssamordnare på AF i Göteborg, konstaterar för Dagens Arena att det på senaste tiden dykt upp många nya aktörer. Det är överskott på anordnare i kommunen och lite huggsexa om deltagarna. 

Att ”marknadsföra” sig som Daccus tycker han ”inte är seriöst”. En av de arbetslösa som kommenterat artikeln menar däremot att det är bra med konkurrens mellan anordnare, fast han ogillar Fas 3-systemet som sådant. 

En av de stora nya aktörerna som dykt upp i branschen är Media­copy, som sysselsätter 220 personer med att digitalisera gamla bilder.

LTB Kompetens och deras projekt Jobbsmedjan är det senaste Fas 3-företaget att figurera i skandalsammanhang. I januari i år dömdes de att betala 7 månadslöner i skadestånd till Åsa Palmqvist, som fick sparken av ”personliga skäl” från sitt jobb som handledare efter att ha kritiserat företaget för utnyttjande av arbetslösa. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984