Analys

Det var bara en tidsfråga

Det var egentligen bara en tidsfråga. I sitt sökande efter en ny identitet och sin strävan att vara alla till lags har de etablerade facken gått vilse. Resultatet har blivit att de muterat till ett slags blandning av försäkringsbolag och sammanställare av rabatthäften.

Unga svenskar sviker fackföreningsrörelsen, i dag är bara en tredjedel av arbetarna i åldersspannet 16–24 år med i facket. Motsvarande siffra för 15 år sedan var 80 procent. Orsakerna är många, att lönerna inte utvecklats i takt med kostnaderna för medlemskap i fack och a-kassa efter borgarnas chockhöjning av a-kasseavgiften och slopad avdragsrätt för fackavgiften är en, men en annan att samhällsutvecklingen de senaste 30 åren gett fackföreningsrörelsen gigantiska imageproblem.

Svensk fackföreningsrörelse är intimt förknippad med socialdemokratin, och när Socialdemokraterna dekat ner sig och förlorat i betydelse har de dragit facket med sig. När en stark fackföreningsrörelse behövs mer än på länge är det ironiskt nog färre än någonsin som identifierar sig med den.

Företag som Jobbgarant kommer aldrig att vara en seriös konkurrent till arbetarrörelsen, men uppkomsten av ”fackliga entreprenörer” visar tydligt hur illa däran den svenska fackföreningsrörelsen är. I stället för att försöka gjuta nytt liv i en stagnerad arbetarrörelse och ge mål och mening med fackmedlemskapet, har de etablerade facken satsat på att bromsa medlemsraset med olika slags försäkringserbjudanden och rabatter på allt från hemförsäkringar till semesterresor.

Det är inte förvånande att det till slut dyker upp en privat entreprenör som erbjuder samma service helt frånkopplad från allt solidaritetstänkande och all strävan efter ökat inflytande över arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga