Utrikes

Ockupationen sprider sig

Bussförare protesterar mot att behöva forsla bort gripna och krigsveteraner vill skydda demonstranterna från polisen. Occupy Wall Street är inne på sin tredje vecka och rörelsen sprider sig till fler städer och i fler grupper av samhället. – Ett demokratiskt uppvaknande pågår. Det är den amerikanska hösten som svarar på den arabiska våren, sade medborgarrättskämpen och författaren Cornell West när han besökte protesterna.

I 175 städer, mestadels i USA, men även i Europa, Asien och Mexico planeras systeraktioner till Occupy Wall Street och i flera städer har demonstrationer redan hållits. De flesta har varit förhållandevis små, men antalet städer där
det annonseras protester växer stadigt. I Boston samlades förra onsdagen omkring 200 personer. Occupy Chicago som startade för snart två veckor sedan med endast 20 deltagare har nu växt till över 100 personer.

I San Fransisco hölls förra torsdagen en marsch genom stadens finansdistrikt.
– Budskapet från en liten grupp människor i New York har verkligen spridit sig. Wall Street är symbolen för korruption, svågerpolitik och girighet. Budskapet ger gensvar hos våra medlemmar, sade deltagaren Gabriel Haaland, facklig organisatör på de offentliganställdas fack, SEIU:s avdelning 1021, till tidningen San Fransisco Bay Guardian.

Protesterna får också stöd från allt fler grupper i samhället. Flera stora fack har uttalat sitt stöd eller sin avsikt att delta, däribland lärarfacket, sjuksköterskefacket, pilotfacket och metallarbetarfacket. I onsdags demonstrerade en koalition av fackförbund och socialpolitiska organisationer till stöd för Occupy Wall Street. Bland annat deltog Transport Workers Unions avdelning 100, som organiserar arbetarna i New Yorks kollektivtrafik. Facket är, med sina 38 000 medlemmar, den största och mest inflytelserika grenen av USA:s transportarbetarfack.
– Protesterna på Wall Street sjunger samma sång och utkämpar samma kamp som vårt förbund har utkämpat de senaste 18 månaderna. Kort sagt att arbetande familjer i staten New York blir orättvist behandlade medan de förmögna får skattelättnader, säger den lokale ordföranden John Samuelson till tv-kanalen Current TV.
Vidare menar han att en stor fördel som fackens deltagande i protesterna kommer att medföra är förmågan att artikulera ett budskap utifrån arbetande familjers verklighet.

Bussförarna inom TWU kommer också på måndag gå till domstol för att hindra staden från att beordra dem att forsla bort demonstranter, vilket skedde under lördagens massgripande. Det var
den hittills största polisinsatsen mot demonstrationerna, när 700 personer greps på Brooklyn Bridge och forslades i väg.
– TWU:s avdelning 100 stödjer demonstranterna på Wall Street och tar väldigt illa vid sig när borgmästaren och New Yorks polis beordrar chaufförer att transportera bort medborgare som utnyttjar sina konstitutionella rättigheter att demonstrera och inte borde ha gripits över huvud taget, säger John Samuelson i ett uttalande.

En grupp amerikanska krigsveteraner har också anslutit sig till protesterna. Detta efter att polisens hårda ingripande förra lördagen blivit känt (se Arbetaren nr 39/2011).
Marinkårsveteranen Ward Reilly hävdar att han tillsammans med 15 marinkårskamrater tänker dyka upp vid protesterna. ”Mitt hopp är vi krigsveteraner kan agera som en första försvarslinje mellan polis och demonstranter”, skriver han på ett socialt forum och menar vidare att det skulle se väldigt illa ut om polisen tårgasade ett gäng krigsveteraner med medalj och uniform.

Allt eftersom protesterna växer rapporterar allt fler tidningar, såväl nationellt som internationellt, om händelserna, efter att de först befunnit sig i medieskugga.

Rörelsen har anklagats för att sakna ett tydligt budskap, men förra veckan röstades protesternas första officiella uttalande igenom av en enad församling av deltagare vid Liberty Plaza. I uttalandet skriver de ”en demokratisk regering här- leder sin makt ifrån folket, men företag ber inte om samtycke för att utvinna rikedom ur folket och ur jorden, och ingen sann demokrati är möjlig när processen bestäms av den ekonomiska makten” samt ”vi kommer till er i en tid där företag, som sätter vinst framför människor, egenintresse framför rättvisa, förtryck framför jämlikhet, styr vår regering.”

Därefter följer ett uppradande av angrepp på folket från den politiska och ekonomiska eliten. Allt ifrån attacker på arbetsrätten, krispaket som räddar banker men försätter människor i fattigdom, till avgifter i utbildningsavgifter högre och hur försäkringsbolag smiter från att betala ut sjukförsäkringspengar till sjuka. Uttalandet slutar i en uppmaning att ockupera
offentliga platser för att diskutera samhällsproblem och generera lösningar.
– Det är omöjligt att översätta frågan om girigheten på Wall Street till ett krav, eller två krav. Vi pratar om ett demokratiskt uppvaknande, sade medborgarrättskämpen Cornell West till oberoende nyhetsprogrammet Democracy Now, under sitt besök på Liberty Plaza förra tisdagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga