Initierat

Fyra år till för de rika?

De senaste veckorna har debatter, utfrågningar, opinionsundersökningar och analyser formligen sköljt över oss. Propaganda från olika partier har skickats ned i min brevlåda för att sedan hamna i påsen för pappersåtervinning. Överallt ser man affischer med personer som ler, men jag ler mer när jag ser att någon rivit ner Folkpartiets affischer utanför mitt hus. […]

De senaste veckorna har debatter, utfrågningar, opinionsundersökningar och analyser formligen sköljt över oss. Propaganda från olika partier har skickats ned i min brevlåda för att sedan hamna i påsen för pappersåtervinning.

Överallt ser man affischer med personer som ler, men jag ler mer när jag ser att någon rivit ner Folkpartiets affischer utanför mitt hus.

Det är lätt att känna sig mätt redan innan valrörelsen riktigt kommit igång. Inte för att jag är ointresserad av debatter och partiledarutfrågningar, de kan vara underhållande inte minst på grund av den retorik de använder sig av. Men alla löften om vård, skola och jobb tenderar att tråka ut en.

Jag kan förstå att det för den oinsatte är svårt att veta vad partierna egentligen står för, men resultatet den 19 september kommer visa åt vilket håll Sverige är på väg.

Ska vi gå mot fler privatiseringar och skattesänkningar för dem som har det bra ställt eller ska vi få en politik som i alla fall har en liten ambition att försöka minska de samhällsklyftor som ökat i landet de senaste fyra åren?

Kristdemokraterna pratar om ”ett mänskligare Sverige” där man kan känna ”solidaritet” med människor och där man har ett ansvar för varandra. Och Muf:s ideologi i tre ord är enligt de själva framtidstro, eget arbete och solidaritet. Solidaritet med vilka? Ja, inte är det med utförsäkrade, arbetslösa, unga eller arbetare i alla fall.

En politik som bygger på förmåner för förmögna och deras företag gynnar inte folket i längden, någonstans måste pengarna tas ifrån, vinsten måste komma in.

Nu när de sista mätningarna visar på ett nästan 10-procentigt övertag för alliansen kan man känna ett slags uppgivenhet. Många röstar egoistiskt istället för långsiktigt. Man röstar för lägre skatt och lägre pris på bensin till exempel, inte för att man är ideologiskt övertygad.

När jag ser till mig själv så röstar jag för ett mer humant och rättvist samhälle. Jag röstar för att jag undrar hur det ska gå för min förtidspensionerade mamma som inte längre kan jobba som barnskötare på grund av skolios och ryggsmärtor. Hur ska det bli för henne med fyra år till av alliansens politik? Kommer man att tvinga ut henne i arbetslivet igen? Hon har redan nu svårt att få det att gå runt med sin låga pension.

Jag har precis gått över från Manpower till kund och skrivit på ett vikariat som sträcker sig till och med december i år. Kanske förlängs det, men jag kan också hamna i arbetslöshet igen. Hur går det för mina vänner som bor i hyresrätt när regeringen vill omvandla dessa till bostadsrätter?

Min sambo är sjuksköterska inom landstinget och där leder alliansens politik till ännu mer stress och kortsiktiga beslut. Omorganiseringar och effektiviseringar ska genomföras utan ökade resurser. Resultatet blir massflykt av kompetent personal och ohälsa hos de som stannar.

Men det finns de som kommer drabbas hårdare: papperslösa, asylsökande, bostadslösa och de som jobbar inom yrken som är ännu mer utsatta. Ändå finns det hopp, jag såg det till exempel när jag uppträdde utanför Berns vid SAC:s blockad för några månader sedan, den kväll som ett hiphopjam skulle ha ägt rum. Där såg jag människor som i månader inte gett upp utan fortsatt kämpa mot en mäktig arbetsköpare.

Jag tror och hoppas att i ett hårdare samhällsklimat så kommer fler att söka sig till utomparlamentarisk kamp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984