Inrikes

V-dagen firades globalt

I söndags firades V-day – där V står för både Vagina och ”Victory over violence”. Syftet är att uppmärksamma våld mot kvinnor och samtidigt bejaka kvinnlig sexualitet. Omkring 200 personer uppmärksammade dagen i Stockholm.

V-day är numera en världsomspännande rörelse som startade i New York 1998, nådde Malmö 2002 och nu manifesterades i Stockholm för fjärde året i rad. Varje år har dagen ett globalt fokus, vilket i år var våldtäkterna under kriget i Kongo-Kinshasa.

Annika Flensburg från Kvinna till kvinna berättade:
– Kvinna till kvinna startade 1993 som reaktion på övergrepp mot kvinnor i samband med kriget i Bosnien. Erfarenheterna därifrån har vi nytta av i Kongo även om det är olika konflikter och många skillnader. I Kongo är våldtäkterna ännu mer bestialiska och har blivit en mer accepterad del av vardagslivet jämfört med i Bosnien. I båda fallen gäller att kvinnors självförsörjande och ekonomiska självbestämmande är en nyckel för att minska våldet och bryta sociala stigmata.

Den andra paneldebatten hette ”Vem tjänar på att fittan är helig?”. Där propagerade bland annat Birgitta Ohlsson, FP, för en feminism som är sexualbejakande, samtidigt som hon uttryckte sitt stöd för sexköpslagen. Hon sa att det visserligen finns lyckliga horor men att de skador som orsakas av prostitutionen är så utbredda att företeelsen bör bekämpas även om den kan upplevas som positiv av ett antal individer.
Dagen avslutades traditionsenligt med uppläsningar ur Eve Enslers ”The vagina monologues”, som uppdaterats med ett avsnitt om krigsvåldtäkterna i Kongo. Bland uppläsarna märktes Birgitta Stenberg, Katerina Janouch, Mian Lodalen, Katarina Wennstam, Tiina Rosenberg och Kitty Jutbring.

Intäkterna från evenemanget gick dels till RFSU:s Kongo-projekt och Panzi-sjukhuset i Kongo, dels till Stadsmissionens tjejprojekt Enter i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar