Inrikes

Ännu ett åtal mot polisen läggs ned

Trots åklagarens konstaterande att polisen begått ett stort antal misstag när de grep fem minderåriga pojkar i Malmö för drygt ett år sedan så lägger han ner förundersökningen. Bland annat för att det inte går att fastställa vem som hade befälet i samband med händelsen.

Det var i februari förra året som fem pojkar, 12–13 år gamla, stoppades av polis i närheten av Möllevångstorget i Malmö. Pojkarna ställdes upp mot en vägg med händerna ovanför sina huvuden och blev tillsagda att inte prata. Enligt vittnen stod pojkarna uppställda i 45 minuter. Enligt polisen i 20 minuter.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i de lokala medierna och den blev startskottet för Merdialog.nu, en stödgrupp för unga som varit med om polisövergrepp.
– Vi tror inte att det här är ett isolerat fall utan har hört om liknande från andra ungdomar, framför allt invandrarungdomar, säger Maria Dahl som var vittne till händelsen och tillsammans med pappan till en av pojkarna startade Merdialog.nu.

Åklagaren Jörgen Lindberg konstaterar nu att polisen begick flera misstag:

l Ingripandet måste klassas som ett gripande, något som inte är tillåtet när de misstänkta är under 15 år, med undantag för om de grips på bar gärning eller flyende fot.

* Pojkarna visiterades trots att ingen ansvarig fattat något beslut om det.

* Pojkarna beordrades att vara tysta trots att lagen inte ger polisen rätt att inskränka yttrandefriheten.

* Polisen körde hem pojkarna vilket motiverats med att de befunnit sig i närheten av Möllevångstorget med många öppna krogar. Dock krävs en betydligt mer utsatt situation för att en plats enligt lagen ska klassas som farlig.

* Dagen efter händelsen rapporterade polisen till socialtjänsten att pojkarna var misstänkta för rån, trots att misstankarna mot dem redan var strukna. Det ledde till att socialtjänsten kallade till sig en del av barnen och deras föräldrar för utredning.

Men trots misstagen läggs alltså åtalet ner.
– Jag kan inte peka ut vem som har fattat besluten. Det står inte ett dugg om detta i polisens händelserapport, säger Jörgen Lindberg. Men han är också tveksam till om polisens tjänstefel skulle klassas som brottsliga av en domstol.

Maria Dahl tycker att det skickar ut fel signaler att lägga ner åtalet.
– När pojkarna i ett sådant här fall inte får någon upprättelse, trots att de har fått uppbackning av vuxna vittnen och medierna har uppmärksammat händelsen, så kan man fråga sig när det är lönt att anmäla polisen. Jag trodde att nu, när det framkommit att det finns rasistiska tendenser inom polisen så skulle man inte våga låta bli att göra något åt detta. Men uppenbarligen har det inte fått några konsekvenser alls.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga