Inrikes

Ny blockad tömde restaurang

Blockaderna mot restaurang Lilla Karachi fortsätter. På lördagskvällen samlades minst 75 personer för att visa sitt stöd. – All högerkritik i medierna har fått motsatt effekt, folk känner sympati för vår medlem, säger Björn Hedlund från Stockholms LS Papperslösagrupp.

Restaurang Lilla Karachi i Gamla Stan i Stockholm har under veckan försatts i blockad tisdag, onsdag, torsdag och lördag. Enligt Stockholms LS Papperslösagrupp vägrar arbetsgivaren betala ut en innestående lön på sammanlagt 80 000 kronor till deras medlem. Den lön medlemmen har fått har dessutom till stora delar varit svart, trots att han velat jobba vitt.
Kvart i sex på lördagskvällen startade den hittills största blockaden. Omkring 75 personer samlades på gatan utanför restaurangen medan ett kraftigt snöoväder drog fram över Stockholm.
Restauranglokalen var påfallande tom för att vara en helgkväll.
– Under tisdagens och onsdagens blockader var det också rätt tomt. I torsdags däremot, efter Maria Abrahamssons ledare i Svenska Dagbladet, kom det en hel del högerfolk för att stödäta, säger Björn Hedlund från Papperslösagruppen till Arbetaren.
Maria Abrahamsson kallade bland annat blockaderna ”ociviliserade spektakel” av en fackförening utan rätt att ”i värsta utpressarstil agera inkassoföretag”. Efter det har debatten skruvats upp i tidningar och på bloggar, och flera centerpartister, folkpartister och moderater har uppmanat att stödja restaurangägaren. Ryktet om att Moderata Ungdomsförbundets årsmöte under lördagskvällen skulle dyka upp för att stödäta i samlad tropp besannades dock inte.
Björn Hedlund menar ändå att resultatet av debatten på många sätt varit gynnsamt.
– Jag tror att det kan vara positivt även för andra papperslösa i Stockholm. Vi har fått mycket uppmärksamhet kring ärendet, och det kan avskräcka andra krogägare från att behandla papperslösa arbetare så här.
Polis anlände klockan 18 och stannade under hela blockaden, efter att ha försäkrat sig om att ett utrymme på drygt en meter lämnades vid ingången. De få restauranggäster som satt och åt vid kvart i sex försvann efter ett tag. En enda gäst gick in på Lilla Karachi under blockaden, men vände snabbt igen.
Hittills har Lilla Karachis ägare, som hävdar att allt gått rätt till vad gäller löneutbetalningar, inte visat någon vilja att förhandla. Men Björn Hedlund och Lotta Holmberg från Papperslösagruppen var positiva efter att blockaden avslutats strax för 19.30. Då uppskattade man att som mest nära 150 personer slutit upp under kvällen.
– Det är jättekul att så många kom. Och vi fortsätter på måndag, sade Lotta Holmberg.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga