Inrikes

”Tjejer får deltid, killar får heltid”

Unga kvinnor är i majoritet bland de handelsanställda. Tjugoåriga har Fia har jobbat i två och ett halvt år, och har kämpat hårt för att höja sin lön.

– Nästan alla på min arbetsplats har för låga löner om man ser till deras ålder och erfarenhet. De flesta har bara accepterat det, men jag har upprepade gånger krävt högre lön, tjatat och inte gett upp, säger hon till Arbetaren.

Nu känner hon att hon ligger så dåligt till hos cheferna att hon inte vill gå ut med sitt efternamn och på det sättet kanske förvärra situationen. Hennes erfarenheter bekräftar Handels studie på de flesta punkter (förutom att lönesnittet på hennes arbetsplats ligger en bra bit under snittet i undersökningen).

När Fia först började jobba på Hemköp i Göteborg år 2005 var hon 17 år och fick 65 kronor i timmen, vilket höjdes med knappt 20 kronor när hon fyllde 18 senare samma år. När hon sedan började på sin nuvarande arbetsplats, en Ica-butik, fick hon 90 kronor i timmen.

– I stort sett alla tjejer fick så mycket. Då hade jag ändå ungefär ett och halvt års erfarenhet redan. Killar som var helt nya fick mellan 92 och 94 kronor. När jag frågade min arbetsledare om varför det var så, fick jag svaret att ”då har väl killarna jobbat bättre då”, säger hon.

Samma sak gäller skillnaderna mellan hel- och deltid.

– Jag bad om heltid när jag sökte jobbet, men fick deltid. Tjejer verkar få det oftare. Jag vet fyra killar som började jobba i somras, och åtminstone två av dem lyckades få heltid nu till hösten.

Det krävdes mycket innan Fia fick sin erfarenhet räknad alls. Nu har hon lyckats få upp sin lön till cirka 95 kronor i timmen, vilket enligt henne motsvarar ett års erfarenhet. Trots att hon nu är inne på sitt tredje år.

– Jag vet inte riktigt varför det är så här. Just inom handeln kanske arbetsgivarna tror att tjejerna kommer att skaffa en massa barn och vara hemma, medan killarna kommer att jobba kvar längre och klara av de tyngre delarna av jobbet bättre. Men vi har ju lika arbetsuppgifter. Det är ju knappast så att killar i allmänhet är bättre på att packa upp ris.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga