Inrikes

En marsch för framtiden

För tredje året i rad uppmärksammades den internationella klimatdagen i lördags. Årets demonstration i Stockholm blev den största hittills.

I duggregnet i Stockholm samlades en blandad skara under banderoller och paraplyer i alla upptänkliga färger.
Martina Krüger från Greenpeace påminde om varför det är bråttom nu:
– Minst hälften av utsläppen måste bort till 2015, om vi ska ha en chans att stanna vid 2 graders uppvärming. Det betyder att världen har drygt 100 månader på sig att vända trenden.
Underhöll gjorde musikern James Hollingworth, nog mest känd för sina barnlåtar från 1970-talet, som ”Älgarna demonstrerar”. Just den spelades också och fick mycket applåder.
Sedan anslogs en radikalare ton. Andreas Malm från klimatnätverket Klimax anknöt till decemberregnet och ledde in talet på enorma skyfall, bortspolade byar, cykloner och tusentals döda i länder utanför västvärlden.
– De som drabbas hårdast är de som konsumerar minst och gjort minst för att skapa problemen. Det räcker inte att som individ byta glödlampor eller duschmunstycke, det som behövs är kollektiv kamp för att påverka politiska beslut. Vi måste skapa den största folkrörelsen i mänsklighetens historia, sa Andreas Malm.
Stämningen steg märkbart efter uppeldande tal och när demonstrationståget började röra sig genom Citys julrusch mot Mynttorget utanför riksdagen. Uppemot 1000 människor hade då anslutit sig. Talkörerna, många i form av gamla favoriter i nya varianter som ”inga stadsjeepar på våra gator, med eller utan etanol” avlöste varandra. Slagord om Bangladesh samsades med Grimstaskogen och visade på manifestationens bredd och dubbla perspektiv: globalt och lokalt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga