Kultur

Frihet under ansvar

Den pikareskroman, som förläggaren kallar Deltagänget i baksidestexten, ser jag inte. Salka Sandén tar sig tid och utrymme för eftertänksamhet och analys, även om absurditeterna dyker upp. Hon drar sin historia i du-form – som ett samling minnen i samtal med sig själv. Vad var det som hände? Perioden framstår som en avlägsen tid och […]

Den pikareskroman, som förläggaren kallar Deltagänget i baksidestexten, ser jag inte. Salka Sandén tar sig tid och utrymme för eftertänksamhet och analys, även om absurditeterna dyker upp. Hon drar sin historia i du-form – som ett samling minnen i samtal med sig själv. Vad var det som hände? Perioden framstår som en avlägsen tid och miljö, det förvånar mig lite att författaren sätter så skarpa gränser kring en generation. Som om kampen tog slut när gruppen växte upp.
Detta är en roman om många saker, kollektivet är en, men en viktig.
Gänget i vilken huvudpersonen ingår, växlar i storlek och relationer och har lite olika bakgrund. Men som ett samhälle i samhället, ibland gränsande till avgränsat sektliv, finns starka gemensamma idéer om demokrati, pengar, liv, tolerans, sexualitet, droger, ekonomiska system, ägodelar, stat och polisen. För att bara nämna något. Vissa länge diskuterade på en hög intellektuell nivå, andra underförstådda men inte mindre stränga.

Det är på många sätt en sorglig, kanske lite mer än till hälften självbiografisk roman Salka Sandén skrivit; kontexten är ett samhälle som ser ut som en diktatur tjänande överklass och överhet, nedtryckande svaga, förtvivlade, fattiga. Flickan hatar allt hon möter under uppväxten. Hemmahörighetskänslan i det befriade huset i Malmö är omedelbar. Trots några kort skildrade kontakter med ”internationella” kamrater och låga materiella behov framstår dock friheten begränsad; polisens stormning och nedbränningen av huset blir trots att det var väntat förstås ett bittert trauma. Just detta utgör ett exempel på det mentala förspelet till bokens höjdpunkt: ”Göteborgshändelserna” i juni 2001, under EU-toppmötet och George W Bushs besök.

I blandningen av personligt och politiskt, skälmaktigt och djupt allvarligt diskuterar Salka Sandén hoppet som drivkraft, och det är bokens allra största förtjänst. Skildringen av drömmen om ett framtida, bättre samhälle. I den dagliga kampen verkar (drogfria) tillfällen då hoppet var närvarande som en verklig känsla inte dyka upp så ofta. Det kan vara slitsamt att känna hela ansvaret för framtiden på sina axlar. Ändå genomsyrar hoppet allt och måste vara den bärande kraften till slut.

Deltagänget
Salka Sandén
Vertigo förlag

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga