Kultur

Dumma pappa!

Det starkaste med Rasmus Grans seriebok, är pappan Johans usla tålamod med sin lille kille Walle som han har varannan vecka. Eller Varannan vecka utan, som titeln lyder – en distinktion som är känslig och talande. När Johans mycket yngre bror Erik dyker upp, med sin irriterande ungdomliga naivitet och frihet och lust, blir svartsjukan […]

Det starkaste med Rasmus Grans seriebok, är pappan Johans usla tålamod med sin lille kille Walle som han har varannan vecka. Eller Varannan vecka utan, som titeln lyder – en distinktion som är känslig och talande. När Johans mycket yngre bror Erik dyker upp, med sin irriterande ungdomliga naivitet och frihet och lust, blir svartsjukan och tröttheten akut. Svartsjukan på Walles kärlek till sin nyfunna farbror och tröttheten på att allt blev så grått.
I potten ligger också att Johan flyttade med pappa i skilsmässan mellan föräldrarna, medan Erik bodde kvar med mamma, bortskämd och gnällig. Nu ska de två bröderna hitta varandra igen.

Rasmus Gran har ritat igenom ett utsnitt av en ensamstående pappas bittra liv. Under några grå veckor i Malmö tvingas huvudpersonen skärskåda sina egna drivkrafter och vad han överför på sitt barn. Han kommer inte särskilt lång, kan man säga.
Bilderna av nutid som varvas med brödernas uppväxt berör, ibland vill man faktiskt inte ens ta del av hopplösheten. Till och med tonårsrunkande i närbild tvingas man få i ansiktet. Men det är en varm historia som funkar till slut. Och berättelsen är över innan man vet ordet av.

Och vad gör man med en seriebok? Sparar som en annan klassisk roman, eller slänger som engångsläsning? Även om jag tyckte mycket om historien om Johan, Erik och Walle, så vet jag inte om den kommer att ha en prioriterad plats i min redan sprängfyllda bokhylla.

Varannan vecka utan
Rasmus Gran
Epix

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga