Kultur

Lekfull orm vinner

För några dagar sedan kom jag plötsligt att tänka på filmen Eternal sunshine of a spotless mind. Det var mitt i ett mejl till en kompis, men bilderna och den bortglömda känslan knockade mig så starkt att jag var tvungen att stanna upp mitt i en mening. Bestämde mig på stört för att jag måste […]

För några dagar sedan kom jag plötsligt att tänka på filmen Eternal sunshine of a spotless mind. Det var mitt i ett mejl till en kompis, men bilderna och den bortglömda känslan knockade mig så starkt att jag var tvungen att stanna upp mitt i en mening. Bestämde mig på stört för att jag måste se om den så fort som möjligt.

Regissören bakom filmen heter Michel Gondry och måndagens Kobra hade hälsat på honom i New York med anledning av hans nya film, Science of sleep. Jag har inte sett den och vet mycket lite om den, men upphovsmannen var lika fängslande och färgrik som sina tidigare skapelser. Och rolig! Hans långa utläggning kring hur kreativa killar aldrig får några tjejer, vilket får dem att jobba ännu hårdare på att utveckla sin kreativitet och bli speciella, bara för att åter brädas av de killar som fick tjejer redan i unga år och sedan har fortsatt på samma spår och förfinat sina kunskaper, var avancerat idiotprat när det är som bäst.

Kobra har alltid känts som ett program som skulle vara jättekul att jobba med, men inte är lika oumbärligt att titta på. Kristofer Lundströms programledarmanér kan man vid det här laget och även om det har gjorts försök att utveckla inslagen har det mest känts halvdant och lite oengagerat.

Men i detta program inträffar det paradoxala att formen plötsligt vinner över innehållet. Förutom Gondry-reportaget är det inget inslag som får mig att känna mer än ett milt intresse. Däremot bubblar det över av experimentlusta på utseendefronten. Programledaren har klippts in som en figur i ett dockskåp och sitter på ministolar och dinglar med benen från kanten i sina på- och avannonseringar, fotot mixtrar friskt med bildutsnitten, intervjupersoner mångdubblas och klipps in bredvid varandra och så vidare. Allt är definitivt inte bra och kanske inte särskilt nyskapande heller, men det spelar inte så stor roll. När Kobra får mig att sitta kvar för att jag är nyfiken på att se hur man valt att jobba med materielet, snarare än för att höra vad intervjupersonerna har att säga, har de lyckats med det som SVT tyvärr oftast inte är så bra på: att överraska.

Missa inte:

Lust att riktigt gotta dig i svensk dramatik? Se alla tre avsnitten av Staffan Göthes En uppstoppad hund som SVT repriserar i följd på lördag.

4SVT1, lör 25 nov 12.05

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan