Kultur

Faktum funkar

Veckans lärdom: det kan löna sig att ge program en tredje chans. När SVT:s Faktum hade premiär för något år sedan var jag både nyfiken och förväntansfull. Äntligen ett samhällsprogram för unga igen, som Elbyl eller Propaganda eller alla de andra jag gillade när jag var yngre.Så jag såg första avsnittet, och blev besviken. Tyckte […]

Veckans lärdom: det kan löna sig att ge program en tredje chans. När SVT:s Faktum hade premiär för något år sedan var jag både nyfiken och förväntansfull. Äntligen ett samhällsprogram för unga igen, som Elbyl eller Propaganda eller alla de andra jag gillade när jag var yngre.
Så jag såg första avsnittet, och blev besviken. Tyckte det saknade grund, kändes mest som poserande. En chans till fick det, men sedan slutade jag titta, fortare än Olle Palmlöf ens hann lämna programledarposten efter den famösa rattfyllan. Och jag har faktiskt inte återkommit igen förrän i måndags. Då var temat ”de nya daglönarna”, unga som får så få fasta timmar på sina jobb att de inte kan försörja sig på dem, utan istället tvingas hänga runt och vänta på att bli inringda med kort varsel. Vem kan motstå något sådant, särskilt sedan förra veckans tv-krönikeämne, dokumentären Blåst på karriären, krattat manegen för karriärshelvetet.

Och jag blir glatt överraskad. Även om det ”ungdomligt fräcka” språket kan bli lite mycket ibland, är det välstrukturerat och rappt. Både Emma, som bor i en husvagn på sin mammas tomt eftersom hon inte kan betala hyra med sitt timjobb på Ica-affären och Adrian som tröttnat på att efter sju år på Pågens bageri fortfarande inte veta från vecka till vecka hur mycket han kommer att få jobba, är bra och tydliga exempel.
Fast ännu tydligare är det faktum att redaktionen fått leta i evigheter för att hitta två personer som överhuvudtaget vill ställa upp och prata. Vilket inte beror på att det saknas exempel utan på att alla är livrädda för att förarga sina arbetsgivare och förlora de få arbetstimmar de ändå har. Det paradoxala är att det är bland dessa unga de så kallade ”fuskarna” och ”bidragsutnyttjarna” ska finnas. De som ligger på soffan och gonar sig, medan de kasserar in den rikliga a-kasseersättningen. Lyckliga jävlar.

Missa inte:
Jag är väldigt lättskrämd, så därför tittar jag på Supernatural med ljudet tidvis avstängt och genom hopflätade fingrar. Men bröderna Sams och Deans brottande med diverse övernaturliga hemskheter i jakten på sin far, är välgjort på det där effektiva amerikanska sättet som man bara inte kan zappa bort.
SVT1, måndagar 22.00

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan