Inrikes

Dålig koll på arbetsrätt hos Fi

Mellan riksdagspartierna finns ett par tydliga skiljelinjer när det gäller arbetsrätten. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill till exempel ge snabbare företrädesrätt, lagstifta om rätt till heltid och inte tillåta undantag från turordningsreglerna för småföretag. De borgerliga partierna vill det motsatta samt inskränka fackets möjligheter till stridsåtgärder. Vad Feministiskt initiativ, Fi, tycker är oklart. När Arbetaren frågade […]

Mellan riksdagspartierna finns ett par tydliga skiljelinjer när det gäller arbetsrätten. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill till exempel ge snabbare företrädesrätt, lagstifta om rätt till heltid och inte tillåta undantag från turordningsreglerna för småföretag. De borgerliga partierna vill det motsatta samt inskränka fackets möjligheter till stridsåtgärder.

Vad Feministiskt initiativ, Fi, tycker är oklart. När Arbetaren frågade om Fi:s inställning i frågorna ovan blev svaren i stil med: ”Vi vill behålla Las [Lagen om anställningsskydd]”, ”Det är rimligt att man har företrädesrätt vid återanställningar” och ”Vi tycker att kollektivavtal är bra”.
Att partiet inte tagit ställning i aktuella arbetsrättsfrågor trots sin betoning av fackets viktiga ställning förklarar Fi:s talesperson Devrim Mavi så här:
– Vi har inget beslut på turordningsreglerna. Vi är en organisation som försöker bygga upp oss från noll, där vi jobbar med allt möjligt samtidigt. Och det kan vara så att vi missar en del väldigt viktiga saker. Vi har ingen grupp som avlönat sitter och gör underlag till styrelsen som andra partier har. Men vi har beslut och förslag på saker som de andra partierna inte har, säger Devrim Mavi.

Hur mycket har Fi diskuterat och tagit beslut i arbetsrättsfrågor?

– Vi har en generellt sett väldigt välgenomarbetad arbetsmarknadspolitik där vi också pratar mycket om andra problem som finns. Deltider som i princip är påtvingade gör att kvinnor inte kan försörja sig själva trots att de arbetar. Kvinnors villkor på arbetsmarknaden är bland de mest avgörande för jämställdhet. Vi kan inte föra en feministisk politik utan att prata om hur arbetsmarknaden är för kvinnor. Vi försöker angripa arbetsmarknadsproblemen ur de perspektiv som vi tycker saknas. Vi har prioriterat frågor om kvinnors arbetsvillkor jättemycket, men däremot kanske vi inte har fått uppmärksamhet på att vi jobbar med det.

Hur viktig är arbetsplatskampen för jämställdheten?

– Man kan överhuvudtaget inte föra en feministisk kamp utan att prata om kvinnors arbetsvillkor, arbetsmarknad och arbetsplatser. Vi tycker att alla de här sakerna går in i varandra, man kan inte bara titta på en fråga, till exempel lönediskrimineringen.

Vilken roll spelar facken i detta?

– Facken är viktiga. Problemet med framförallt LO-facken är att kvinnorna alltid fått höra att de ska vänta på bättre tider innan det blir deras tur. Vi måste diskutera LO-fackens relation till socialdemokratin. Det är orimligt att fackförbundens ordförande sitter i socialdemokratiska partistyrelser. Det försvagar svenska fackföreningar. Vi måste ställa krav på politiskt oberoende fackföreningar. När man ska prata om kvinnors löner finns det hela tiden hos vänstern en tendens att lägga skulden på arbetsgivarna. Men det är också i hög grad fackförbundens ansvar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga