Arbetaren besöker strejkande hamnarbetare i Holmsund. De berättar om fotbollsplanen som försvann och varför de tycker det måste kännas mer för arbetsköpare som genomför ogiltiga uppsägningar.
Hamnarbetarnas strejk fortsätter. När Arbetaren kommer till Hamnarbetarförbundets avdelning 80 Holmsund, utanför Umeå, är stämningen god, men vädret kyligt.
I ett partytält vid infarten till hamnen sitter ett tiotal hamnarbetare. Här finns gott om kaffe och bullar. Under onsdagen den 21 maj inledde Hamnarbetarförbundet en strejk i svenska hamnar. På hemsidan står ytterligare stridsåtgärder som väntar om inget kollektivavtal träffas.
Torsdag den 22 och fredag den 23, strejkar hamnarbetarna i Holmsunds hamn utan för Umeå, som arbetar på SCA Logistics AB. Efter strejken följer en övertids- inhyrnings- och nyanställningsblockad från klockan 15 fredag den 23 maj till måndag den 26 maj klockan 15. Dessutom finns varsel om strejk den 2 juni samt den 5 juni, om parterna inte lyckas komma överens.
– Stärkt skydd för förtroendevalda är vår huvudfråga, den ligger fast. Att säga upp en fackligt förtroendevald, bli dömd i AD och sedan lösa ut en fackligt förtroendevald motsvarar kostnaden av en kraftigt begagnad conteinertruck. Det är ju ingenting för de här stora multinationella företagen, säger Thomas Olofsson som är skyddsombud på SCA.
Han önskar att hans arbetsköpare uttalade sig i frågan, att arbetsköpare ska hålla sig till lagen är inget stort krav, tycker han.

Robert Östholm, presschef på SCA, hänvisar till Sveriges Hamnar när det gäller förhandlingspunkter. Att de anställda strejkar menar han är något man får räkna med.
– Strejkrätten är en del av den svenska modellen och någonting som man får förhålla sig till och ha beredskap för, skriver Robert Östholm till Arbetaren.
Arbetaren har tidigare rapporterat om hur Sveriges hamnar stämt Hamnarbetarförbundet för förbundets strejkvarsel.
Arbetaren har tidigare rapporterat om hur uppsägningen av Hamnarbetarförbundets vice ordförande Eric Helgesson har kastat ljus på frågan om skydd för förtroendevalda. Facket vill att kostnaden för en ogiltig uppsägning ska vara mer kännbar för arbetsköparen. Därför vill man se ett skadestånd till fackföreningen, kopplat till arbetsköparens omsättning.
Du som är förtroendevald, är du orolig för att vara med om något liknande?
– Nog tänker man sig för, men nu närmar man sig pension så man klarar sig. Men det hade inte varit roligt när man var yngre, att bli utköpt för att man är besvärlig eller månar om arbetsmiljön, svarar Tomas Olofsson.
Tror du detta kan göra det svårt att få in en yngre generation till förtroendeposter?
– Ja absolut, det är nog svårt ändå. Man ska inte behöva vara rädd att förlora sin anställning för att man månar om sina arbetskamrater.
Medlemsdemokratin ger tyngd
En kraftig vind för med sig hagelkorn och ruskar tag i tältet. Ida Waern strejkar för första gången. En vanlig dag skulle hon gå på jobbpasset vid klockan tre, men nu blir det i stället ett pass vid tältet. Hon har förberett sig genom att ta på sig regnkläder, mössa och vantar.
– Det är nytt, men jag är här och visar vad vi står för, säger Ida Waern.
Tomas Olofsson uppskattar att Hamnarbetarförbundet organiserar runt två tredjedelar av arbetarna här i Holmsund, men när det gäller verkstaden är det många som är med i Transport.

Det var medlemmarna som röstade för att Hamnarbetarna skulle gå ut i strejk.
– Det ger mer tyngd, man vet vad alla tycker. I den här konflikten känner vi att vi är jättestarka, för vi har 89 procent som är för strejk, säger Tomas Olofsson.
Fotbollsplanen som försvann
Örjan Engström berättar att kollegor som är anslutna till Transport är besvikna på att deras ledning skrev under avtalet.
Han är uppvuxen i Orminge utanför Stockholm och det var fotbollen som tog honom till hamnen utanför Umeå.
– Jag kom till Umeå för att spela för IFK Holmsund, säger han.

På andra sidan vägen mot hamnen ligger en till synes övergiven gräsmatta här låg Kamratvallen, där IFK Holmsund spelade. 2022 sade SCA upp arrendeavtalet med IFK Holmsund, vilket P4 Västerbotten rapporterat om.
Örjan Engström spelade i laget, parallellt med att han arbetade i hamnen. Att fotbollsplanen försvann var en besvikelse. Det tycker även Gabriel Lundin.

– Min morbror spelade här. De var riktigt bra på 60- och 70-talet. Förut spelade engelska lag här, nu är det bara ogräs, säger Gabriel Lundin. Han lyfter även kravet som Hamnarbetarförbundet har på att bemanningstillvaron ska bli mer förutsägbar.
– Att bara vänta på telefonen, då går det inte att ha ett liv.
Från Holmsund fraktas bland annat stora pappersrullar och samt brädor ut i världen, berättar Gabriel Lundin. Han pekar mot en skorsten som skymtar på andra sidan vattnet från hamnen. Det är Obbola pappersbruk.
– Det är världens största pappersmaskin, säger han.
I tältet utanför grindarna kommer några brädor till användning. En av tältpinnarna har knäckts i blåsten. Tomas tar fram en skruvdragare och stadgar upp med några plankor.