Bok #87/2022

Modigt om döds­skjutningarnas platser

Sven Westerlund har fotograferat platser där människor skjutits till döds runt om i Stockholm. Foto: Sven Westerlund

”Här sköts nån ihjäl. Dagen innan var det en annan plats.” Sven Westerlunds fotografier visar faktiska platser där dödsskjutningar ägt rum runtom i Stockholm. Men det är Daniel Boyacioglus texter som gör dem verkliga. 

Titeln En verklig plats säger mycket, och ändå inte. Sven Westerlund har fotograferat verkliga platser, i Stockholm, fysiskt nära mig. Samtidigt finns det något overkligt i dem och i hela temat: det som binder bilderna samman är att: här har någon dött. Det syns nästan aldrig på fotografierna, men vi vet det. 

Helt lätt är det inte att veta från vilket håll en läsare ska närma sig boken. Det är en fotobok utan fotografier på omslaget. Vid en första läsning ger poeten Daniel Boyacioglus texter starkast intryck. Men dessa texter återfinns i mitten, omringade av bilder, förord, efterord och ett Aristoteles-citat. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga