Kultur #86/2022

“En festival med fokus på organisering och aktivism”

Alex Veitch från RåFilm, som arrangerar filmfestivalen, som pågår i Malmö mellan den 4-6 november. Foto: Arbetarfilmfestivalen

Arbetarfilmfestivalen i Malmö inleds i dag. Det blir en helg fullspäckad med filmer, samtal och workshops med fokus på facklig organisering och aktivism. Arbetaren har pratat med Alex Veitch som är en arrangörerna.

Vad är Arbetarfilmfestivalen?

– Det är en filmfestival där vi visar inspirerande filmer om organisering och aktivism, från olika platser i världen. Samtidigt är det ett forum som har ett stort fokus på agerande, organisering och aktivism. Vi tror att vi behöver inspireras av olika kamper och fackliga strider som existerar runt om på jorden, men också lära oss om olika metoder som de här personerna använder sig av. På många platser har de lyckats åstadkomma en förändring.

Varför behövs en arbetarfilmfestival?

– Vi behöver hitta olika sätt att motarbeta den politiska utveckling som pågått sedan slutet av 1970-talet, en utveckling som kommer bli ännu värre i sin hänsynslöshet med den nya regeringen. Det är viktigt att vi under de här fyra åren hittar strategier av motstånd som sker utanför det partipolitiska, genom fackföreningarna och genom de sociala rörelserna. Men även förstår hur arbetarrörelsen och facken kan hitta sätt att samarbeta med klimatrörelsen eller antirasistiska grupper. Med det sagt är den här festivalen en av de platserna som vi behöver ha, men jag hoppas det kommer finnas många andra forum där vi kan dela med oss av kunskap och praktiskt prata om hur vi kan bygga motstånd.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan