Kommentar #79/2022

Entreprenörs-fjäskandet del av högerns kulturkrig

Martina Engman är skribent på Arbetaren. Foto: Julia Lindblom, Anders Wiklund/TT, Canva

"Tilltron till politiken är så låg, medveten eller ej, att de hellre väljer att starta en app och ta betalt av alla de som vill träna upp brustna magmuskler efter graviditeten." Arbetarens Martina Engman om Svt:s realityserie Draknästet och en samhällsideologi där Klarnas grundare får rockstjärnestatus.

Förr skulle alla starta band, nu ska alla starta bolag. Den kommunala musikskolan läggs ner, varje region med självaktning har en inkubator och alla kommuner sysslar med innovation. Skolan följer samma bana, entreprenöriellt lärande har skrivits in i läroplanen och det förs diskussion om att fasa ut estetiska ämnen. Vi har gått från “det svenska musikundret” till folk i kavaj som mässar om att bygga bolag.

Tydligast blir den här trenden i SVT’s Draknästet, en realityserie där olika entreprenörer presenterar sina bolag ihop om en investering. Fem drakar, riskkapitalister, bedömer, väljer och förhandlar med bolagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga