Arbetaren 100 år #75/2022

Arbetaren släpper jubileumsbok

Amalthea Frantz är en av redaktörerna till boken Arbetaren - 100 år som fri tidning. Boken släpps den 30 september. Foto: Vendela Engström

Arbetaren fyller 100 år och på fredag släpps Arbetarens jubileumsbok – en antologi om tidningens historia som frihetlig socialistisk pressröst i Sverige. Arbetaren ställer tre frågor till Amalthea Frantz som är en av bokens redaktörer.

Den 30 september släpper Federativs förlag en antologi med 50 texter om tidningen Arbetarens historia. I boken finns bland annat texter om tidningens antinazistiska hållning under andra världskriget, dess största avslöjanden av korruption och missförhållanden, och artiklar med den radikala feministiska prägeln som Elise Ottesen-Jensen införde redan på 1920-talet.

På fredag släpps jubileumsboken Arbetaren – 100 år som fri tidning. Hur har arbetet med boken sett ut?

– Kul, lagom rörigt och mycket intensivt! I stort sett allt textarbete gjordes mellan sensommaren 2021 och mars 2022. Det har varit väldigt givande att ha kontakt med både nya och gamla medarbetare. Och att rota i tidningslägg och arkiv, säger Amalthea Frantz som varit redaktör för boken tillsammans med Fanny Hökby.

Vad kan en läsare förvänta sig?

– Att lära sig nytt och samtidigt ha ganska roligt. Vår ambition är att ha texter på flera nivåer: vissa passar en nyfiken nybörjare på arbetarrörelsens historia, andra går djupare och innehåller nyheter även för experterna. Det är en väldig bredd på ämnena, men den rödsvarta tråden finns där.

Är det någon särskild del av Arbetarens historia som du tror kommer överraska läsarna?

– Säkert – men olika läsare kommer att bli överraskade av olika saker! Till exempel av vad folk kunde skriva om varandra på 1920-talet. Eller vilka stora avslöjanden tidningen har gjort. Eller det envisa arbetet med en fond för grävande journalistik på 1980-talet.

– Om jag ska försöka sammanfatta, så tror jag att läsarna kommer slås av hur Arbetaren varit såväl modig som aktivistisk, men också humoristisk under nästan alla de hundra åren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga