Inrikes #36/2022

Fastighets närmar sig Vänsterpartiet

Annica Falck i talarstolen och bild på Nooshi Dadgostar
Annica Falck, fd. förbundsstyrelseledamot i Fastighets, röstade mot förslaget om ett närmare samarbete med Vänsterpartiet på förbundets kongress 2022. Foto: Skärmavbild/Fastighets, Jessica Gow/TT

Fastighets kongress körde över förbundsledningen. De blir nu det första LO-facket att inleda ett formellt samarbete med Vänsterpartiet.  

LO-facken och Socialdemokraterna har alltid gått hand i hand. Men under den gångna helgen har Fastighets kongress beslutat att verka för att formella samarbeten ska inledas med Vänsterpartiet. Det gör facket som det första inom LO-familjen och beslutet togs mot förbundsstyrelsens vilja. 

– Jag är en glad sosse! Socialdemokraterna är vårt parti sedan vi en gång bildade det, sade tidigare förbundsstyrelseledamoten Annica Falck från talarstolen när hon talade för förbundsstyrelsens hållning, rapporterar Fastighetsfolket. 

Förbundsstyrelsen ville i stället att förbundet skulle försöka påverka alla partier, men endast samverka med Socialdemokraterna. Men trots ledningens rekommendation för att avslå motionen om att verka för ett samarbete med V, bifölls den med röstsiffrorna 67 för och 52 emot. 

– Vi kan bli det första LO-förbundet som inleder ett samarbete med Vänsterpartiet, säger Sanna Wallin, central ombudsman med ansvar för facklig-politisk samverkan till Fastighetsfolket.

Vi kan bli det första LO-förbundet som inleder ett samarbete med Vänsterpartiet.

Sanna Wallin, central ombudsman på Fastighets

Dagen efter säger Sanna Wallin att hon nu, tillsammans med förbundsstyrelsen, ska titta närmare på hur formuleringen ”verka för ett samarbete” ska tolkas. 

Till tidningen Arbetet uppger LO:s presstjänst att de inte önskar kommentera kongressbeslutet. De meddelar däremot, enligt tidningens referat, att beslutet inte får någon effekt på LO:s linje att enbart ”samverka” med ett parti, och att det partiet är Socialdemokraterna. 

Vänsterpartiet välkomnar beslutet.

– Jag följde själv debatten på kongressen, som var jätteintressant. För den gav uttryck för en väldigt tydlig medvetenhet bland många av Fastighets kongressombud. Att det är en fråga om att stärka Fastighets, snarare än ett enskilt parti, säger Vänsterpartiets facklig-politiska sekreterare Gunnar Westin till tidningen Arbetet.

Men han säger sig också vara medveten om att utvecklingen inte nödvändigtvis är helt önskvärd hos alla inom LO.

– Det här ses nog inte odelat positivt på av LO. Det är en markering, där en fackförening intar ett mer självständigt förhållningssätt än vad man traditionellt gjort. Det är i takt med tiden, och i Fastighets medlemmars intressen, säger Gunnar Westin, som själv har en bakgrund i LO-facket Seko, till tidningen Arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga