Film #73/2021

Ojämnt om ung lust

Tonåriga Suzanne (näst längst till höger i bilden) långleds av sina barnsliga kompisar och drömmer om vuxen kärlek, i Vår i Paris. Foto: Edge entertainment

Att vara så ung att man nästan har rätten att rusa rakt in i det som näsan tycker luktar gott – det enda drivmedlet är den egna nyfikenheten och den brinnande lusten. Det handlar Vår i Paris om.

Unga och lite kalviga Suzanne är uttråkad på kompisarna, på skolan, på familjen – den perfekta målgruppen för att skakas om av en äldre mans omsorger. Men i Suzanne Lindons film Vår i Paris är det inte en predator som sitter och väntar utan en 35 år ung skådespelare som blir stalkad av en lustfylld tonårsflicka. När hon fått honom på kroken genom sitt samtidigt blyga och naivt rättframma uttryck börjar en trevande kärlekshistoria som knappast får några eldiga uttryck trots det uppenbart brinnande begäret.

Den borgerliga familjeflickan i Paris innerstad spelas av regissören/manusförfattaren själv, hon har ett rött hårband och en barnslig stil, men bilden av flickan är sammansatt av schabloner och känns inte äkta. Vi får aldrig heller lära känna henne på riktigt, hon blir förälskad men inser att hon nog inte är riktigt färdig för vuxenlekar – det är det hela. Redan från början framstår sextonåringens föreställningar om kärlek som så kyska att de inte är trovärdiga, hör snarare till en nio–tioårings föreställningsvärld.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan