Inrikes #70/2021

Dödsolycka på pendeltågsspår förblir oprövad

Olyckan inträffade under underhållsarbete den 27 februari förra året. Foto: Jessica Gow/TT

Förra året omkom en spårarbetare sedan han körts på av ett pendeltåg. Enligt Arbetsmiljöverket har ingen av de inblandade entreprenörerna följt arbetsmiljölagen. Men nu återupptar inte åklagaren utredningen om dödsolyckan på Strukton Rail – trots begäran från Arbetsmiljöverket.

I mars förra året avled en spårunderhållsarbetare av sina skador, en vecka efter att han blivit påkörd av ett pendeltåg i Stockholm. Utredningen om arbetsmiljöbrott lades dock ned ett drygt år senare utan åtal. Men trots begäran från Arbetsmiljöverket att återuppta utredningen, meddelar nu ansvarig åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att den förblir avslutad. 

–  Jag har fått åtalsanmälan och kommit fram till att om det har brustit i någon regel så hade man i alla fall hamnat i samma situation. Det är inte klarlagt att någon kan göra sig ansvarig för brott, säger åklagaren Gunnar Jonasson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga