Signerat #41/2021

Jag kan inte glömma Kerstin

Maria Robsahm, skribent Foto: Privat

Den här krönikan var svår att skriva. Jag mår illa av hur människors död och de anhörigas sorg plötsligt förvandlas till en segerdans för den höger som nu tror sig ha segervittring. I en valrörelse som tycks ha börjat över ett år före riksdagsvalet. Men jag kan inte glömma Kerstin.

Hur hon tillbringade en hel natt framför sin man, som med ett skarpladdat hagelgevär satt på en köksstol framför henne och sa att han skulle döda henne. En hel natt, frågade jag. Ja, en hel natt, svarade hon. Klockan var väl strax före elva på kvällen, och jag såg att han hade det där svarta i ögonen. När allt var över hade det börjat ljusna. Klockan var väl strax före fem, tror jag. Dödligt skjutvapenvåld. Just nu handlar det om unga män. Det vänder sig i magen. Jag tänker på Kerstin. På att hon klarade sig. Men att andra inte hade sådan tur.

I siffrorna från Socialstyrelsen står det svart på vitt. Hur det är fler kvinnor än män över 65 som mördas. Fler kvinnor än män. Och när de skjuts använder mördaren inte pistol eller revolver, utan hagelgevär. Det vanliga jaktvapnet. Vanligtvis så blir de strypta, knivhuggna eller ihjälslagna. Men ibland kommer hagelgeväret fram. Just nu ska vi prata om unga män som mördas. Inte för att högern har medkänsla med deras anhöriga. Utan för att de blir ett argument i valrörelsen. Ytterligare ett skäl att ”de” är för många, att ”de” borde ut.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga