Inrikes #35/2021

Kritik mot förslag om förbud mot rasistiska organisationer

Nazister i NMR bråkar med polisen i Kungälv
Lagförslaget skulle troligen göra det svårare att delta i nazistiska demonstrationer men kritiker menar att utvecklingen riskerar att leda till ett sluttande plan med fler förbudslagar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Förbjud deltagande i rasistiska organisationer “vilkas rasistiska förföljelse är kriminell”. Det föreslår nu regeringen tillsammans med flera andra partier. Förslaget har både välkomnats och kritiserats.

Att delta i rasistiska organisationer som förföljer och trakasserar kan snart bli olagligt och ge ett fängelsestraff på upp till två år. Det föreslår en oenig parlamentarisk kommitté som lämnat in sin utredning till regeringen. Endast Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna har reserverat sig mot förslaget.

– Hets och hat är givetvis fullständigt oacceptabelt. Men förslaget riskerar att ta oss ut på ett sluttande plan där förbudskrav kommer att riktas mot en rad grupper på både höger- och vänsterkanten. I förlängningen riskerar krav att riktas även mot kommunister, anarkister och högerpopulister, säger Fredrik Malm som är riksdagsledmot för Liberalerna till Arbetaren.

Han förklarar att ingen vet hur framtiden ser ut och varnar därför för att nya politiska majoriteter kan komma att kräva betydligt mer långtgående inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter. 

Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna och en av de som motsätter sig det nya lagförslaget. Foto: Riksdagen
Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna och en av de som motsätter sig det nya lagförslaget. Foto: Riksdagen

– Jag tycker att yttrandefriheten måste omfamna även det som en majoritet av invånarna fördömer. Vi har också redan lagar mot den här typen av brott och våld som bör användas bättre, säger Fredrik Malm.

Den parlamentariska kommittén som utarbetat förslaget under de senaste två åren menar dock att en ny lag behövs för att komma tillrätta med rasistiska trakasserier och hot mot landets utsatta minoritetsgrupper.

“Det finns klara indikationer på att den rasistiska förföljelsebrottsligheten ökar i omfattning, den skapar oro i samhället och kan i förlängningen leda till splittring, polarisering och djupa motsättningar, säger Dag Matsson som är ordförande i kommittén och även justitieråd i Högsta domstolen i ett uttalande.

Han får stöd av bland annat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som säger att Sverige har en för svag lagstiftning mot rasistiska och nazistiska grupper.

Daniel Poohl är vd och chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo och har läst utredningen. Han tror, till skillnad från Fredrik Malm, inte att lagförslaget i förlängningen kommer att drabba organisationer annat än på den absolut yttersta högerkanten, som exempelvis den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

– Förslaget är så specifikt utformat att jag har svårt att se att det skulle drabba andra utan att man måste gå in och ändra i grundlagen. Så jag har svårt att se att den här utredningen är början på ett sluttande plan, säger Daniel Poohl till Arbetaren.

Han betonar också att förslaget inte handlar om att förbjuda organisationer enbart för att det är rasistiska. Det krävs, som det står i utredningen, hot och trakasserier för att deltagandet i en organisation ska komma att kriminaliseras. Men han säger också att det finns en stor risk att den eventuellt kommande lagen kan komma att bli verkningslös.

– I grund och botten handlar det ju om att de lagar vi redan har inte används tillräckligt offensivt av de rättsvårdande myndigheterna. Den här utredningen påbörjades sommaren 2019 när NMR härjade runt som stormtrupper i Almedalen och där kan jag tycka att Morgan Johansson borde ha tagit den ansvarige polischefen där i örat och sagt att det här kan ni inte acceptera. Men det finns ju en generell trend i samhället just nu att alla problem ska lösas med nya lagar och förbud, säger Daniel Poohl.

I Finland, som gått längre än det svenska lagförslaget, är NMR redan en förbjuden organisation. I Sverige skulle det, om förslaget går igenom, kunna leda till att medlemskap och deltagande i en viss typ av NMR:s aktiviteter också förbjuds med fängelse som följd. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan